Presedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi va alege presedintele unui nou consiliu de supervizare a mass-media, in baza unei legi adoptate luni si care ii da forului autoritatea de a amenda sau suspenda publicatii sau posturi radio si TV, precum si de a da sau revoca licente presei straine, relateaza Reuters, citata deAgerpres.

Proiectul legislativ adoptat de Parlament si ratificat de al-Sissi pune bazele unui asa-numit Consiliu pentru Administrarea Mass-media. Presedintele forului e numit de seful statului, iar ceilalti membri sunt desemnati pe baza recomandarilor mai multor institutii ale statului, inclusiv de reprezentanti ai justitiei si de parlamentari.

Consiliul va putea da in judecata organizatiile media care ii incalca reglementarile, poate da amenzi, poate acorda sau suspenda dreptul de a publica sau de a emite. In Monitorul oficial se mai arata ca institutia asigura o competitie corecta intre grupurile media, precum si independenta, neutralitatea si etica acestora.

Organizatiile ce militeaza pentru respectarea drepturilor omului au criticat in repetate randuri regimul de la Cairo pentru ca limiteaza libertatea presei si au plasat Egiptul pe locul al doilea intr-un clasament al tarilor cu cei mai multi jurnalisti incarcerati in 2015.