Israelul va revizui relatiile cu Natiunile Unite, iar finantarea institutiilor ONU va fi suspendata, avertizeaza premierul Benjamin Netanyahu, care a decis convocarea, duminica, a ambasadorilor tarilor ce au votat in favoarea rezolutiei anticolonizare, informeaza Mediafax.

Benjamin NetanyahuFoto: Agerpres/AP

"Am cerut Ministerului israelian de Externe ca in cel mult o luna sa reevalueze toate contactele cu Natiunile Unite, inclusiv finantarea israeliana pentru institutii ONU si prezenta la ONU a reprezentantilor Israelului", a declarat Benjamin Netanyahu.

"Deja am ordonat stoparea unor finantari cu valoarea totala de 30 de milioane de shekeli (7,5 milioane euro) pentru institutii ONU, pentru cinci agentii ostile Israelului... si vor mai fi alte masuri", a atras atentia Netanyahu.

Potrivit cotidianului Haaretz, Benjamin Netanyahu a cerut Ministerului de Externe sa ii convoace duminica pe ambasadorii tarilor din Consiliul de Securitate ONU care au votat in favoarea rezolutiei anticolonizare.

"Vor fi convocati toti ambasadorii, cu exceptia celui american. Fiecare ambasador va fi mustrat personal", a declarat un diplomat israelian.

Un diplomat occidental a criticat dur decizia Israelului de a convoca ambasadorii de Craciun: "Ce ar fi spus de la Ierusalim daca noi l-am fi convocat pe ambasadorul israelian de Yom Kippur?!" (n. red. - Ziua Ispasirii, una dintre cele mai mari sarbatori religioase israeliene).

Consiliul de Securitate ONU este format din cinci membri permanenti - SUA, Marea Britanie, Rusia, China si Franta - si zece membri nepermanenti, in prezent Egipt, Uruguay, Venezuela, Angola, Japonia, Malaysia, Noua Zeelanda, Senegal, Spania si Ucraina.

Consiliul de Securitate ONU a adoptat, vineri seara, o rezolutie istorica prin care se cere suspendarea activitatilor israeliene de colonizare in Cisiordania, in contextul in care Administratia Barack Obama a refuzat cererea lui Benjamin Nentanyahu si a lui Donald Trump de a bloca initiativa prin veto. Statele Unite, unul dintre cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate ONU, s-au abtinut de la vot, permitand adoptarea rezolutiei antiisraeliene cu 14 voturi pentru si 0 impotriva.

Rezolutia arata ca toate coloniile evreiesti de pe teritoriile palestiniene ocupate dupa anul 1967, inclusiv din Ierusalimul de Est, nu au "nicio validitate legala". Rezolutia cere incetarea "tuturor activitatilor israeliene de colonizare", argumentand ca masura este "esentiala pentru mentinerea solutiei coexistentei a doua state". Potrivit rezolutiei, toate activitatile israeliene de colonizare sunt "incalcari flagrante" ale reglementarilor internationale.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, si presedintele-ales al SUA, Donald Trump, cerusera Administratiei Barack Obama sa blocheze prin veto, la Consiliul de Securitate ONU, proiectul de rezolutie anticolonizare.

Statele Unite au conspirat impotriva Israelului, permitand adoptarea de catre Consiliul de Securitate a rezolutiei anticolonizare, a acuzat, dupa vot, Benjamin Netanyahu, in timp ce viitorul presedinte al SUA, Donald Trump, a avertizat ca lucrurile se vor schimba la ONU dupa inceperea mandatului sau.

"Administratia Barack Obama nu doar ca a esuat in protejarea Israelului in disputa cu clica de la ONU, ci a si conspirat cu ei in culise", a transmis in cursul noptii de vineri spre sambata, potrivit cotidianului Haaretz, Biroul premierului Israelului. "Israelul respinge aceasta rezolutie ONU antiisraeliana demna de dispret si nu i se va conforma. Israelul asteapta sa colaboreze cu presedintele Donald Trump si cu toti prietenii din Congresul SUA, republicani si democrati, pentru a anula efectele negative ale acestei rezolutii absurde", a precizat Biroul premierului israelian.

Presedintele-ales al SUA, Donald Trump, a exprimat sustinere pentru pozitia lui Benjamin Netanyahu, dand asigurari, prin Twitter, ca, "la ONU, lucrurile vor fi diferite dupa 20 ianuarie", data la care incepe mandatul sau.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a argumentat ca rezolutia condamna in mod corect "actiunile de instigare si activitatile de colonizare". Kerry a indemnat atat Israelul, cat si Autoritatea Palestiniana sa relanseze negocierile in sensul solutiei coexistentei a doua state, israelian si palestinian.

La randul sau, Samantha Power, ambasadorul american la ONU, a explicat decizia de a se abtine de la vot: "Activitatile israeliene de colonizare submineaza grav securitatea Israelului; este o decizie compatibila cu linia politica a Statelor Unite, care transmit de aproape cinci decenii ca activitatile de colonizare publice si private trebuie sa inceteze".

In mod previzibil, secretarul general ONU, Ban Ki-Moon, si Autoritatea Palestiniana au salutat rezolutia