Presedintele rus, Vladimir Putin, s-a aratat foarte increzator in viitor la conferinta sa de presa anuala desfasurata vineri, la care a vorbit despre un an in care cel putin pe planul politicii externe s-a intamplat cam tot ce si-a dorit, incepand cu victoria lui Trump si pana la succesele militare din Siria, consemneaza agentiile AFP si Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nimeni, in afara de noi" nu credea ca Donald Trump poate fi ales presedinte al Statelor Unite, a spus Putin, criticandu-i totodata pe Barack Obama si Hillary Clinton pentru ca nu au "demnitatea" sa se impace cu infrangerea lor in scrutinul din 8 decembrie si pun esecul lor pe seama perturbarii campaniei electorale de atacuri cibernetice pentru care acuza Rusia, relateaza Agerpres.

"Partidul Democrat nu a pierdut doar alegerile prezidentiale, ci si Senatul, unde republicanii au majoritatea, si Congresul, unde republicanii au de asemenea majoritatea. Este acest lucru cauza a ceva ce noi, sau eu, am facut ?", s-a intrebat ironic liderul de la Kremlin.

Referindu-se tot la SUA, el a acuzat actuala Administratie a presedintelui Barack Obama ca a creat conditiile unei noi curse a inarmarii prin retragerea din tratatul ABM privind armele nucleare strategice. 'Atunci cand o parte se retrage unilateral din tratat si afirma ca va crea o umbrela nucleara pentru ea insasi, atunci si cealalta parte este nevoita sa-si creeze aceeasi umbrela sau sisteme care sa poata depasi apararea antiracheta, ceea ce (Rusia) face cu succes', a mentionat Putin, facand astfel aluzie la scutul antiracheta amplasat de SUA in Europa de Est. El a estimat totodata ca Rusia este astazi 'mai puternica decat orice agresor potential'.

Aceste afirmatii pline de incredere vin la o zi dupa ce armata siriana a recucerit Alepul, succes ce nu ar fi fost posibil fara sprijinul militar al Rusiei, care in plus a reusit sa indeparteze aproape complet SUA din procesul de solutionare a conflictului sirian.

De altfel, Putin si-a precizat vineri prioritatile pentru anul viitor legate de Siria, respectiv terminarea razboiului si negocieri de pace intre Damasc si opozitie mediate de Rusia, Turcia si Iran. Un semn ca Rusia doreste sa ramana angajata pe termen lung in Siria este ordinul dat de Putin, tot vineri, pentru extinderea facilitatilor bazei navale ruse de la Tartus.

Relaxat si sigur pe el, presedintele Rusiei si-a permis sa abordeze cu umor ideea unor comentatori care sugereaza ca el ar fi obtinut statutul de 'stapan al lumii'. Intrebat de un jurnalist american despre eventualitatea unor alegeri prezidentiale anticipate, Putin i-a replicat, zambind, tot cu o intrebare: 'In ce tara ?'. Cat despre posibila sa candidatura la urmatorul scrutin prezidential ce se va desfasura in 2018, el a spus ca inca nu a luat o decizie.

In ceea ce priveste relatiile cu Uniunea Europeana, presedintele rus a avertizat ca daca nu va reusi sa ajunga la intelegeri cu aceasta ca o entitate, atunci Rusia isi va dezvolta in mod individual legaturile cu statele membre ale blocului comunitar.

Referindu-se la situatia din estul Ucrainei, Putin a afirmat ca este 'sigur ca mai devreme sau mai tarziu se vor normaliza relatiile' cu Kievul. Desi a calificat drept ineficient cadrul negocierilor privind solutionarea conflictului din estul separatist al Ucrainei, si anume formatul Normandia, presedintele rus a estimat ca trebuie continuate discutiile in aceasta formula. El a asigurat insa ca, in ceea ce priveste Crimeea, aceasta peninsula anexata de Rusia va primi curand gaze rusesti si se va construi podul care o va lega de teritoriul rus.

Cat despre situatia economica dificila a Rusiei, care suporta consecintele sanctiunilor internationale adoptate dupa anexarea Crimeii si ale scaderii pretului petrolului, Putin anticipeaza ca anul viitor se va vedea o ameliorare pe fondul unei cresteri economice negative de ￯ 0,5-0,6% si a tinerii sub control a inflatiei si cheltuielilor bugetare.

De asemenea, liderul de la Kremlin a subliniat ca economia rusa va fi ajutata si de cresterea pretului petrolului in urma acordurilor recente intre tarile OPEC si cele din afara acestei organizatii, acorduri la care Rusia a contribuit semnificativ. Putin a estimat ca in a doua jumatate a anului viitor cotatiile petrolului se vor stabiliza la un nivel apropiat de cel actual.