Politia germana era mobilizata miercuri pentru a cauta autorul atentatului de la Piata de Craciun de la Berlin, dupa ce principala sa pista s-a prabusit la aproximativ 24 de ore dupa ce un camion a intrat in multime si a ucis 12 oameni, relateaza AFP, preluata de News.ro.

Confuzia si temerile locuitorilor Berlinului raman mari, iar masurile de securitate au fost inasprite miercuri in oras, in special in jurul evenimentelor legate de Craciun, care atrag multimi importante.

Anchetatorii au fost nevoiti sa il elibereze marti seara pe singurul lor suspect, un solicitant de azil pakistanez, din lipsa de probe. Aceasta inseamna ca autorul este inca in libertate, la aproape 36 de ore dupa atac, iar politia nu a evocat public nicio pista noua.

Pakistanezul de 23 de ani, care a ajuns in Germania in 2015 si era cunoscut politiei pentru infractiuni minore, a fost prins la scurt timp dupa atac. Autoritatile au sugerat atunci ca, aproape sigur, au prins vinovatul pentru masacru.

Insa politia si Parchetul antiterorism au recunoscut marti dupa-amiaza ca adevaratul autor este inca in libertate.

"Probabil ca avem un criminal periculos in libertate si bineinteles ca acest lucru ingrijoreaza populatia", a spus seful Politiei din Berlin, Klaus Kandt. Mai mult decat atat, este posibil ca atacul sa nu fi fost realizat de o singura persoana, ci de un grup de persoane inarmate.

Anchetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au descoperit ca soferul polonez de la care atentatorul sau atentatorii au furat camionul a fost ucis cu focuri de arma.

Survenit luni seara, intr-o zona turistica, atacul care a fost revendicat de organizatia terorista Statul Islamic le-a dat forte noi populistilor de dreapta in ofensiva lor impotriva cancelarului Angela Merkel, pe care au acuzat-o, cu un an inainte de alegerile legislative, ca a pus tara in pericol prin politica sa migratorie.

"Sunt mortii lui Merkel!", a spus Marcus Pretzell, unul dintre oficialii partidului de dreapta AfD, care se opune migratiei.

Colegul sau de partid, Frauke Petry, avertizeaza ca "Germania nu mai este sigura" in fata "terorismului islamic radical" dupa ce cancelarul a deschis tara pentru 900.000 de migranti, in 2015. Alti 300.000 au ajuns in 2016. Ministrul german de Interne Thomas de Maiziere a descris drept "odioase" aceste acuzatii pe site-ul cotidianului Bild.

Sase dintre morti sunt germani, potrivit politiei, care a precizat ca identificarea celorlalte victime este inca in curs. Dintre cei 48 de raniti, 14 erau marti seara intre viata si moarte, potrivit Ministerului de Interne.

Peste tot in tara, drapelele de pe cladirile publice au fost coborate in berna, iar un minut de reculegere va fi tinut miercuri pe stadioanele din Bundesliga. Acelasi lucru s-a intamplat si marti. Merkel, care s-a recules marti dupa-amiaza la locul atacului, a asistat in cursul sericii la o ceremonie religioasa la Biserica Kaiser Wilhelm, un simbol al pacii si reconcilierii religioase de la Berlin, in apropiere de care s-a produs atacul.

Atacul a fost calificat drept unul terorist de Merkel si de ministrii sai inca dinainte de a fi revendicat de Merkel. La randul sau, Parchetul antiterorism a anuntat ca tinta si modul de operare par sa sugereze un atac jihadist: circumstantele amintesc, de altfel, de atentatul de la Nisa, din 14 iulie, soldat cu 86 de morti.

Germania fusese scutita pana acum de atacuri de amploare, dar mai multe atentate au fost comise de persoane izolate in vara. ISIS a revendicat in iulie doua atacuri separate soldate cu raniti, comise de imigranti arabi.