Statele Unite au inclus pe lista sanctiunilor sapte afaceristi rusi si opt companii si firme de stat ca reactie la conflictul din Ucraina si de anexarea Crimeii de catre Rusia, se arata intr-un comunicat al Trezoreriei preluat de Reuters.

Impunerea noilor sanctiuni intervine cu o luna inainte ca presedintele Barack Obama sa ii predea mandatul presedintelui ales, Donald Trump. Republicanul are cuvinte de lauda la adresa presedintelui rus Vladimir Putin si a spus ca ar fi foarte bine daca Rusia si SUA ar avea o buna relatie, citeaza Agerpres.

Sase dintre cei sapte afaceristi contra carora Washingtonul a dispus impunerea de sanctiuni sunt directori executivi ai bancii Rossiya sau ai bancilor afiliate - ABR Management si Sobinbank. A saptea persoana, Yevgeniy Prigozhin, are "extinse legaturi de afaceri cu ministerul rs al Apararii", se arata in comunicatul departamentului Trezoreriei. Nicio companie si nicio persoana fizica din SUA nu mai au, astfel, dreptul de a derula relatii de afaceri cu entitatile supuse sanctiunilor.

"Aceste actiuni sunt un raspuns la ocuparea nelegitima a Crimeii de catre Rusia si la agresiunea continua asupra Ucrainei. Scopul acestor sanctiuni precise este de a mentine presiunea asupra Rusiei ", se arata in comunicatul remis la Washington.

In replica, adjunctul ministrului rus de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat ca noile sanctiuni sunt "acte ostile ale unei administratii pe picior de plecare" si ca Rusia isi va extinde, la randul ei, lista de sanctiuni la adresa SUA, relateaza Reuters, preluand agentia TASS.