Germania a fost pana in prezent ocolita de atacuri jihadiste de amploare, pana luni seara, cand un camion de mare tonaj a intrat in multime la Targul de Craciun din Berlin, ucigand cel putin 12 oameni si ranind alti 48. News.ro a realizat o cronologie a atacurilor si a tentativelor de atacuri teroriste din Germania, din ultimii doi ani.

Atacuri revendicate de Statul Islamic:

  • La 18 iulie 2016, un solicitant de azil minor, in varsta de 17 ani, care a spus ca este afgan, ataca cu toporul pasageri intr-un tren, in apropiere de Wurtzbourg, in Bavaria (sud). Cinci persoane sunt ranite, iar autorul este ucis de politisti. A doua zi, gruparea Statul Islamic a revendicat atentatul - o premiera in Germania.
  • Pe 24 iulie, un refugiat sirian, in varsta de 27 de ani, a carui solicitare de azil a fost respinsa, se detoneaza in centrul Ansbachului, un oras cu 40.000 de locuitori, in Bavaria, in apropierea unui festival de muzica in aer liber. El este ucis in deflagratie, iar 15 persoane sunt ranite. Agentia Amaq, un organ de propaganda a Statului Islamic afirma cu autorul atentatului este unul dintre "soldatii" acesteia.
  • La 30 octombrie, Statul Islamic revendica uciderea unui adolescent, comisa cu 15 zile mai inainte la Hamburg. Potrivit politiei, victima, in varsta de 16 ani, a fost injunghiata in timp ce era cu o prietena. Autoritatile germane nu l-au arestat niciodata pe suspect si cauta un individ in varsta de 23-25 de ani de tip "mediteraneean".

Tentative de atacuri nerevendicate:

  • In februarie 2016, o adolescenta germano-marocana, in varsta de 16 ani, raneste grav un politist, cu un cutit, in Gara din Hanovra. Aceasta actiune a fost comisa "la ordinul" Statului Islamic, potrivit politiei, insa organizatia nu a revendicat niciodata atacul.
  • In septembrie 2015, un irakian in varsta de 41 de ani, eliberat conditionat dupa ce a fost incarcerat pentru apartenenta la o organizatie "terorista" si un proiect de atentat vizandu-l pe premierul irakian in 2014, este ucis de politie dupa ce a ranit cu un cutit o politista la Berlin.
  • In octombrie, un refigiat sirian care voia sa atace un aeroport din Berlin este arestat inainte sa treaca la fapte. El se sinucide in inchisoare.
  • La sfarsitul lunii noiembrie, un agent din cadrul serviciilor de informatii interne, un "presupus islamist", este arestat in timp ce cauta pe Internet complici carora sa le dea informatii in vederea organizarii unui atentat vizand sediul centralei din Koln (vest).