Politia germana a anuntat oficial, marti dimineata, ca trateaza incidentul de luni seara, cand un camion a intrat in multime la Targul de Craciun din Berlin, "probabil ca pe un atentat terorist". Camionul a intrat "in mod deliberat in multime", estimeaza politia germana, potrivit unor mesaje postate pe Twitter. Bilantul oficial, in acest moment, este de cel putin 12 morti si 48 de raniti, relateaza AFP.

Atentat la Targul de Craciun din BerlinFoto: Captura Youtube.com

Recomandare de lectura:

-----------------------

Ora 21:25: Ministrul de Interne german: Atacatorul ramane, probabil, in libertate

Ministrul german de Interne Thomas de Maiziere a declarat marti ca atacatorul ramane, probabil, in libertate si ca suspoectul retinut a fost eliberat din cauza lipsei de dovezi.

Ora 20:21:Suspectul din dosarul atacului de la Targul de Craciun din Berlin a fost eliberat, transmite BBC.

Ora 17:40: MAE: Potrivit datelor preliminare, printre persoanele afectate in urma atacului nu se regasesc cetateni romani

MAE precizeaza ca ambasada si Call-Center-ul MAE au primit trei solicitari de sprijin pentru localizarea unor membri de familie sau persoane apropiate care s-ar fi aflat in Berlin in timpul producerii atacului, iar in urma verificarilor s-a confirmat ca toate cele trei persoane se afla in afara oricarui pericol.

Ora 16:30: O persoana "periculoasa" este probabil "in libertate", anunta politia, citata de AFP

Ora 16:01: Angela Merkel merge marti la locul atacului, pentru a aduce un omagiu victimelor.

Ora 14:50: Politia germana anunta ca "nu este sigura" ca pakistanezul arestat este soferul camionului. (AFP)

Ora 14:37: Die Welt, citand surse din politie: Am arestat persoana gresita.

Ora 14:25: Un minut de reculegere va fi tinut marti si miercuri pe toate stadioanele unde se joaca meciuri din Bundesliga, in memoria victimelor.

Ora 13:52: Suspectul este un imigrant pakistanez, solicitant de azil, a confirmat ministrul german de Interne.

Ora 13:08:Emil Hurezeanu, ambasadorul Romaniei la Berlin: "Autoritatile nu au comunicat inca identitatea nationala a mortilor si a ranitilor." (Agerpres)

Ora 12:55: Ministrul de Interne al Berlinului, Andreas Geisel, cere inchiderea pietelor de Craciun din capitala Germaniei, dupa ce, anterior, ministrul de Interne al Germaniei, Thomas de Maiziere, anuntase ca targurile vor ramane deschise, dar se vor lua masuri de securitate sporite.

Ora 12:22: Ministerul roman de Externe anunta ca nu s-a inregistrat, pana la aceasta ora, nicio solicitare de asistenta consulara din partea cetatenilor romani aflati la Berlin.

Ora 12:07: Angela Merkel: "Trebuie sa avem incredere ca putem trai liberi in Germania, nu trebuie sa cadem prada fricii. Nu trebuie sa renuntam la aceste targuri de Craciun."

Ora 12:00: Principalul suspect retinut in cazul atacului cu camionul a fost prins dupa ce a fost urmarit de un martor al atacului, i-a ghidat prin telefon pe politisti. (BBC)

Ora 11:53: Ministrul german de Interne anunta ce celelalte targuri de Craciun din tara vor continua sa functioneze, dar vor fi luate masuri de securitate sporite.

Ora 11:40: Vladimir Putin transmite condoleante Germaniei: "Atacul asupra unor civili pasnici socheaza prin cinism", le-a scris Putin cancelarului Angela Merkel si presedintelui Joachim Gauck, anunta Reuters, citand un comunicat al Kremlinului.

Ora 11:34: Barbatul gasit mort in cabina camionului, cetatean polonez, a fost impuscat, potrivit Focus Online. Politia a dat asigurari ca barbatul este o victima, nu autorul atacului.

Ora 11:18: Autorul atacului ar fi un imigrant pakistanez in varsta de 23 de ani, a declarat o sursa din serviciile de securitate germane pentru Reuters.

Ora 10:54: Angela Merkel face declaratii la ora 12:00.

Ora 9:48: O descindere a fortelor speciale germane la un hangar dintr-un fost aeroport din Berlin, unde sunt cazati refugiati, este in desfasurare, anunta Reuters.

Ora 9:10: Soferul camionului care a intrat in multime la Targul de Craciun din Berlin ar fi un imigrant din Afghanistan sau Pakistan, care a intrat in Germania in februarie, ca refugiat, scrie presa germana, citata de Reuters. El ar fi fost arestat, cu toate ca initial a reusit sa fuga de la locul atacului. Politia nu a confirmat informatia.

Camionul a intrat in multime aproape de ora locala 20:00 (21:00 - ora Romaniei) la Targul de Craciun organizat pe Budapester Strasse, langa Gedachtniskirche, Biserica Amintirii, in centrul fostului Berlin de Vest, langa Kurfurstendamm, la o ora cand targul era aglomerat.

Camionul care a intrat luni seara in multime apartine unei companii poloneze inregistrate la Gdansk, a scris presa germana. Patronul companiei a confirmat pentru AFP ca soferul camionului a disparut.

In cabina camionului a fost gasit un barbat care este cetatean polonez, mort, insa politia spune ca nu el este cel care conducea camionul.

New York Post a scris, citand o grupare terorista afiliata din Irak, ca Statul Islamic ar fi revendicat atacul din Berlin.

Politia anuntase initial ca, din primele indicii, este vorba de un atac terorist, dar se lua in calcul si varianta unui accident.