Franta si Australia au semnat marti un acord privind un contract cu o valoare estimata de 34 miliarde euro pentru livrarea a 12 submarine de atac marinei australiene, a precizat un fotograf al AFP aflat la fata locului, citeaza Agerpres.

"Acest acord interguvernamental este ultima piatra de temelie care permite Australiei sa poata dezvolta o flota suverana de submarine cu tehnologie de varf", a declarat jurnalistilor prim-ministrul australian, Malcolm Turnbull, dupa semnarea acestui document cu ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian, la Adelaide, oras-port din sudul tarii unde vor fi construite aceste submarine de ultima generatie.

"Sunt fericit sa semnez acest acord si multumesc Australiei pentru a fi organizat acest eveniment istoric", a declart Le Drian.

Constructorul naval francez DCNS, detinut in proportie de 62% de catre statul francez, a fost ales in luna aprilie pentru acest contract, estimat la 34 de miliarde de euro pentru partea de proiectare, fabricatie, intretinere si instruirea personalului.

Cele 12 submarine Shortfin Barracuda comandate vor deriva din noua generatie de submarine nucleare de atac Barracuda (99 metri lungime, 4.650 tone, la suprafata), dintre care primele vor fi livrate in 2019 marinei franceze.

Spre deosebire de "omologul" lor francez, Shortfin Barracuda ￯ primul urmand sa fie lansat la apa in 2030 ￯ va avea totusi un sistem de propulsie conventional si echipat cu sisteme de lupta americane, furnizate de Lockheed Martin.

Aceste nave sunt destinate sa inlocuiasca submarinele australiene conventionale (cu propulsie diesel sau electrica) din clasa Collins, care dateaza din anii 1990 si care este de asteptat sa nu mai fie utilizate din 2026.

DCNS a fost ales in in detrimentul companiei germane ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) si al unui consortiu japonez condus de Mitsubishi Heavy Industries si sustinut de guvernul japonez.

Premierul Turnbull a apreciat in luna aprilie ca oferta franceza "a prezentat cele mai bune capacitati pentru a satisface nevoile unice" ale tarii sale.