Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a scurtat pedepsele a 153 de condamnati si a acordat gratierea pentru alti 78 de detinuti, cel mai ridicat nivel de clementa din partea unui presedinte american intr-o singura zi, a informat luni Casa Alba intr-un comunicat preluat de EFE, citeaza Agerpres.

"Cu cele 153 de comutari de azi, presedintele a scurtat pana acum condamnarile in cazul a 1.176 de persoane, inclusiv 395 pedepse la inchisoare pe viata", a indicat consilierul prezidential Neil Eggleston.

"Presedintele a acordat de asemenea iertarea pentru 78 de persoane, crescand numarul total de gratieri la 148. Actele de clementa de azi - si mila pe care presedintele a aratat-o celor 1.324 beneficiari de clementa (in total-n.r.) - exemplifica credinta sa ca Statele Unite sunt o natiune care ofera o a doua sansa", a adaugat acesta.

Potrivit datelor publicate de Casa Alba, Obama a comutat mai multe sentinte decat ultimii 11 presedinti anteriori lui impreuna.

Eggleston a adaugat ca este de asteptat ca Obama sa acorde noi comutari de pedepse si gratieri inainte de a parasi functia, pe 20 ianuarie.

Comutarea pedepselor face parte din reforma sistemului de justitie penala, promovata de Barack Obama, pentru a reduce numarul de persoane care ispasesc pedepse lungi pentru infractiuni legate de droguri fara comiterea de violenta, nota acum doua luni Reuters.

Obama impreuna cu un grup de parlamentari din Congresul SUA au incercat sa modifice legislatia in vigoare pentru a reduce pedepsele obligatorii minime in astfel de cazuri, insa aceste eforturi au fost suspendate inainte de alegerile prezidentiale de la 8 noiembrie.