Reprezentantii Colegiului Electoral l-au desemnat pe republicanul Donald Trump drept castigator al alegerilor prezidentiale din Statele Unite, potrivit News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un numar de 306 electori au decis ca miliardarul republican sa devina noul ocupant de la Casa Alba, in vreme ce doar 232 de electori s-au indreptat spre tabara democratei Hillary Clinton, care a castigat cu un avans de peste 2,8 milioane de sufragii votul popular din SUA, transmite CNN.

Rezultatele acestui vot urmează să fie autentificate în urma unei sesiuni comune de la 6 ianuarie a Senatului şi Camerei Reprezentanţilor. Peste 200 de manifestanţi au înfruntat gerul în Pennsylvania, scandând “Nu Trump, nu KKK, nu SUA fasciste!” şi “Nu trădării, nu lui Trump!”.

Protestatari s-au strâns şi în Colorado, Georgia, Carolina de Sud, Virginia, Texas şi Nebraska.. Votul de luni vine în condiţiile în care agenţiile americane de informaţii au acuzat Rusia de atacuri informatice vizând Partidul Democrat. Atacurile au avut ca obiectiv să influenţeze scrutinul prezidenţial în favoarea republicanilor. Această concluzie a determinat mai mulţi democraţi să le ceară unor electori să nu voteze luni aşa cum le cere statul lor.

Însă, aşa-numiţii ”electori necredincioşi” au venit din rândurile democraţilor. Patru electori au votat pentru un alt candidat în statul democrat Washington, care a fost câştigat de către Hillary Clinton. Trei electori au votat pentru fostul secretar de stat Colin Powell, în vreme ce al patrulea a votat pentru amerindianul Faith Spotted Eagle, implicat în protestele faţă de construcţia gazoductului din Dakota de Nord. Este vorba de primele alegeri prezidenţiale din ultimii 144 de ani când există mai mult de un elector ”necredincios”.