In seara zilei de 19 decembrie 2016, un camion a intrat in multime, la un targ de Craciun din centrul Berlinului, facand cel putin 9 morti si 50 de raniti, transmite agentia DPA, care citeaza responsabili ai politiei si pompierilor, potrivit Agerpres.

***

10 decembrie 2016 — Turcia: Un dublul atentat cu bombă, de la Istanbul, s-a soldat cu cel puțin 29 de morți, majoritatea polițiști, și 166 de răniți. Cele două explozii s-au produs în fața stadionului echipei de fotbal Beșiktaș și într-un parc vecin, în partea europeană a Istanbului.

15 august 2016 — Turcia: Patru polițiști turci și doi civili, între care un copil, au fost uciși într-un atentat cu mașină-capcană, în apropiere de Diyarbakir (sud-est), atribuit rebelilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

10 august 2016 — Turcia: Cel puțin șase persoane au fost ucise și 25 rănite, în două explozii produse în sud-estul țării, atacurile fiind atribuite Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

26 iulie 2016 — Franța: Doi bărbați au luat mai mulți ostatici într-o biserică din regiunea Normandia, în nordul țării, în apropiere de Rouen. Preotul bisericii în care s-a produs luarea de ostatici a fost ucis, în timp ce un alt ostatic a fost foarte grav rănit. Conform unei surse din poliție, cei doi atacatori înarmați cu cuțite au fost uciși de forțele de ordine, care au luat cu asalt biserica. Pompierii sosiți la fața locului au anunțat că există mai mulți răniți.

22 iulie 2016 — Germania: Un atac armat care a avut loc la Munchen, în Germania, s-a soldat cu moartea a cel puțin nouă persoane și cu rănirea altor 21 de persoane, dintre care trei în stare foarte gravă. Printre răniți se aflau și copii. Autorul atacului, un germano-iranian de 18 ani, din Munchen, a deschis focul la începutul serii, în direcția persoanelor care ieșeau dintr-un restaurant McDonald's, apoi a continuat atacul într-un centru comercial din vecinătate, după care a reușit să fugă și, ulterior, s-a sinucis.

14 iulie 2016 — Franța: Un tunisian de 31 de ani, aflat la volanul unui camion, a lovit în mulțimea adunată la Nisa pentru focurile de artificii de pe Promenada englezilor, cu ocazia Zilei Naționale a Franței, la orele 22.30 (23.30, ora României). Atentatul, soldat cu 86 de morți și sute de răniți, a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI). Printre victime, se află și cetățeni români, dintre care unul a decedat. Președintele francez, François Hollande, a anunțat atunci prelungirea cu trei luni a stării de urgență, care urma să fie ridicată la 26 iulie.

28 iunie 2016 — Turcia: Trei atacatori sinucigași au atacat zona de sosiri a aeroportului internațional Atatürk din Istanbul. 47 de persoane au murit și alte 239 au fost rănite. La scurt timp după atac, sute de zboruri de pe sau către aeroportul Atatürk au fost anulate sau amânate. Autoritățile turce au decretat zi de doliu național.

7 iunie 2016 — Turcia: Unsprezece persoane — șapte polițiști și patru civili — au fost ucise și 36 rănite, în atentatul cu bombă care a avut loc în cartierul istoric și foarte populat Vezneciler din Istanbul. Atentatul, comis cu vehicul-capcană, a vizat un autobuz al poliției, la o oră de vârf, în cursul dimineții. Șoimii Libertății Kurdistanului (TAK), o grupare radicală apropiată rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a revendicat atentatul.

22 martie 2016 — Belgia: 35 persoane au murit și peste 300 au fost rănite, în atentatele teroriste care au avut loc la Bruxelles, pe aeroportul internațional Zaventem și în stația de metrou Malbeek, aflată la câțiva zeci de metri de instituțiile europene. Treizeci și una de persoane și-au pierdut viața în exploziile de la aeroportul internațional Zaventem și din stația de metrou Maelbeek, iar patru au decedat la spital, în urma rănilor suferite. În atentate, au fost răniți și patru cetățeni români, între care un minor. Atentatele au fost revendicate de Gruparea jihadistă Stat Islamic. Transportul public din Bruxelles a fost complet oprit, aeroportul și principalele gări feroviare din oraș au fost închise și măsurile de securitate au fost consolidate în mai multe metropole europene. Autoritățile belgiene au ridicat la maximum nivelul de alertă antiteroristă pe tot teritoriul belgian. Ministrul de interne, Jan Jambon, a anunțat trei zile de doliu național. Aceste atentate s-au produs după arestarea, la 18 martie 2016, a lui Salah Abdeslam, un francez de origine marocană, singurul supraviețuitor al atentatelor jihadiste de la 13 noiembrie 2015 de la Paris.

19 martie 2016 — Turcia: Un atac sinucigaș s-a produs în centrul Istanbulului, provocând moartea a cel puțin patru persoane, între care trei israelieni și un iranian și rănirea altor 36. Atacul a fost comis pe artera pietonală și comercială Istiklal, din apropierea Pieței Taksim, care este frecventată zilnic de zeci de mii de persoane.

13 martie 2016 — Turcia: Un atentat cu o mașină-capcană propulsată într-un autobuz municipal într-un cartier extrem de frecventat, Kizilay, unde se află numeroase magazine și un important nod al transportului în comun din capitala turcă, Ankara, s-a soldat cu 37 de morți și peste 125 de răniți.

3 martie 2016 — Turcia: Un atac a fost comis în cartierul Bayrampașa, Istanbul, soldat cu 29 de morți, contra unui autobuz al poliției, autoarele fiind două femei care au fost lichidate de forțele de intervenție speciale turce. Atacul a fost revendicat de Gruparea radicală de stânga Frontul Partidului Revoluționar de Eliberare a Poporului (DHKP-C).

17 februarie 2016 — Turcia: Un atac terorist cu mașină-capcană a avut loc în Turcia, soldat cu 28 de morți și 61 de răniți. Deflagrația s-a produs în apropierea sediului Statului Major al armatei turce de la Ankara, în apropierea pieței centrale Kizilay.

12 ianuarie 2016 — Turcia: Un atac a avut loc în zona istorică Sultanahmet din Istanbul, soldat cu 10 morți și 15 răniți. Autoritățile turce au anunțat că atacul a fost comis de un sirian de origine saudită, ce fusese în Siria și s-a înregistrat ulterior ca refugiat în Istanbul.