UPDATE 00:40 Marii Electori au votat confirmarea lui Donald Trump in functia de presedinte al Statelor Unite, potrivit AFP. Intre timp, sute de manifestanti din toata tara au protestat pentru a incerca sa convinga electorii sa il impiedice pe republican sa ajunga la Casa Alba.

Donald TrumpFoto: Agerpres/AP

Potrivit primelor rezultate, Trump a obtinut 88 de voturi ale Marilor Electori, iar Hillary Clinton 43.

Pentru a castiga, un candidat are nevoie de 270 de voturi.

Marii Electori vor vota pe tot parcursul zilei, dar exista mici sanse ca un numar semnificativ dintre ei sa se abata de la mandatul incredintat de statele lor. Ar trebui ca peste 30 de Mari Electori sa il abandoneze pe Trump, pentru a-i bloca drumul spre Casa Alba.

Peste 200 de manifestanti au infruntat gerul in Pennsylvania, scandand "Nu Trump, nu KKK, nu SUA fasciste!" si "Nu tradarii, nu lui Trump!".

Protestatari s-au strans si in Colorado, Georgia, Carolina de Sud, Virginia, Texas, Nebraska si in alte state.

Rezultatul votului Colegiului Electoral ar putea sa nu fie cunoscut luni, in contextul in care statele dispun de un termen de mai multe zile pentru a comunica rezultatele.

Congresul va anunta, indiferent ce se va intampla, numele presedintelui-ales pe 6 ianuarie, in urma numararii oficiale a voturilor.

Votul de luni vine in conditiile in care agentiile americane de informatii au acuzat Rusia de atacuri informatice vizand Partidul Democrat. Atacurile au avut ca obiectiv sa influenteze scrutin in favoarea republicanilor, potrivit serviciilor secrete. Aceasta concluzie a determinat mai multi democrati sa le ceara unor electori sa nu voteze luni asa cum le cere statul lor.

Duminica, presedintele de campanie al lui Clinton, John Podesta, a avertizat ca ramane o intrebare deschisa daca echipa lui Trump a colaborat cu rusii in atacurile informatice. Viitorul sef de Cancelarie al lui Trump, Reince Priebus, a negat acuzatiile.

Un grup bipartit de senatori americani a cerut lansarea unei anchete privind atacurile.