Guvernul chinez a dezmintit luni faptul ca ar fi "furat" o drona submarina americana in marea Chinei de est, asa cum a acuzat presedintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, scrie AFP.

BeijingFoto: Constantin Barbu / HotNews

Intrebat intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al ministerului chinez al Afacerilor externe, Hua Chunying, a subliniat ca marina chineza a "gasit" sonda joi, in aceasta regiune contestata, si a luat-o pentru a o examina.

"E ca atunci cand gasesti ceva pe strada. Trebuie mai intai sa verifici ce este inainte de a inapoia", a spus el.

Beijingul a anuntat sambata ca are intentia sa restituie "de o maniera adecvata" drona, fara a preciza insa si data.

Potrivit Pentagonului, incidentul a survenit in momentul in care echipajul civil al unei nave oceanografice retragea din apa doua sonde, la circa 50 de mile marine in largul Filipinelor. O nava chinezeasca specializata in salvare marina a interceptat atunci una dintre drone, potrivit departamentului american al Apararii.

Donald Trump a reactionat pe Twitter acuzand China ca a furat sonda. Presedintele ales a vorbit, spre bucuria presei de peste ocean, de un incident "fara presedinte" inainte de a rectifica: "fara precedent".

Dar acuzatiile nu au starnit zambete si in presa chineza. "Ceea ce este cu adevarat surprinzator in acest tweet este ca viitorul presedinte al Statelor Unite a deformat complet faptele - ceea ce e mai degraba periculos decat amuzand", a reactionat China Daily.

Ziarul se declarat ingrijorat de reactiile viitorului presedinte, care a provocat Beijingul de la inceputul lui decembrie, evocand o apropiere de insula rivala Taiwan. "Ar putea cu usurinta sa arunce relatiile chino-americane in ceea ce Obama numeste 'un mod de conflict total' din care numeni nu are de castigat", a avertizat China Daily.

"Trump nu se comporta ca un presedinte care va trebui intr-o luna sa preia conducerea Casei Albe", scrie un alt cotidian chinez de limba engleza, Global Times. "Nu are nicio idee despre modul in care se conduce o superputere", acuza ziarul cu tonalitate adeseori nationalista, inainte de a ameninta: "cand isi va prelua functia, daca va continua sa trateze China de aceeasi maniera ca pe Twitter, China nu va mai da dovada de retinere".