Israelul este acuzat de miscarea islamista Hamas ca a ucis un inginer tunisian specializat in dezvoltarea dronelor, joi, la Sfax, autoritatile din Tunisia convocand luni dimineata o "reuniune de securitate" in capitala Tunis, scrie AFP.

Aripa armata a Hamas a afirmat sambata ca statul evreu este in spatele uciderii lui Mohamed Zaouari, 49 de ani, descris drept un lider al miscarii specializat in dezvoltarea de drone.

Guvernul tunisian a indicat duminica faptul ca "elemente straine" au fost implicate in operatiune si si-a exprimat angajamentul de a-si "proteja cetatenii si de a urmari vinovatii (...), in interiorul si in exteriorul tarii".

Acest subiect era comentat pe larg in presa tunisiana.

Intr-un editorial, La Presse afirma ca Tunisia, tara care se confrunta cu multiple probleme securitare si sociale, este practic dezarmata in fata "operatiunulor de spionaj sau a comandourilor".

"Agitatia noastra cotidiana, luptele interne, rupturile si certurile au facut din tara noastra teatrul unor actiuni facile", nota cotidianul.

Pentru Assarih, "tunisienii sunt foarte ingrijorati ca tara lor devine, din cauza anarhiei, o tinta pentru agentii straini si teatru de operatiuni".

Mai multe apeluri la proteste au fost lansate pentru marti, in centrul principalelor orase, in principal de catre doua partide politice.

La acest incident se adauga difuzarea, in week-end, de catre televiziunea israeliana 10 a unui reportaj in care unul dintre corespondentii sai se afla la Sfax (est), la locul crimei.

Intr-un comuniat, sindicatul UGTT acuza "o rusine".

O sursa apropiata anchetei a afirmat ca ziaristul israelian a intrat in Tunisia cu "ajutorul unui pasaport german".

Potrivit justitiei tunisiene, Mohamed Zaouari a murit dupa ce a fost impuscat de 20 de ori in masina sa, in fata casei sale.

8 persoane au fost arestate, printre care o ziarista tunisiana care il intervievase recent pe inginer. Au fost confiscate patru masini si doua arme cu amortizoare.