Medicul Henry Heimlich, inventatorul tehnicii de prim ajutor pentru eliberarea cailor respiratorii ale victimelor care se sufoca din cauza inecarii cu un obiect strain, a murit sambata, la varsta de 96 de ani, informeaza Reuters. Manevra care ii poarta numele este creditata cu salvarea a mii de persoane.

Henry HeimlichFoto: Captura 6abc

Heimlich a murit in Christ Hospital din Cincinnati, in urma complicatiilor unui atac de cord masiv suferit luni, a aratat familia intr-un comunicat de presa.

Heimlich, un chirurg specializat in chirurgie toracica, care s-a certat adesea cu comunitatea medicala, a spus ca manevra care ii poarta numele a salvat peste 100.000 de vieti. Acesta punea ca a folosit metoda el insusi, in luna mai, asupra unui alt rezident al ccaminului de pensionari din Cincinnati unde traia.

"M-a facut sa apreciez cat de minunat este sa fii capabil sa salvezi toate acele vieti", a declarat acesta la un moment dat pentru Cincinnati Enquirer.

Heimlich a propus aceasta tehnica inovatoare in 1974, dupa ce a citit despre rata mare a deceselor in restaurante, atribuite initial atacurilor de cord, dar ijn cazul carora s-a constatat ulterior ca au fost cauzate de sufocare, din cauza blocarii cailor aeriene cu produse alimentare.

O persoana obisnuita ar putea fi un erou cu "Manevra Heimlich" - nu este nevoie de niciun echipament si nici de multa forta, ci doar de un training minimal.

Intelepciunea populara de la acea vreme prezentadrept solutie la aceasat problema palmuirea repetata peste spate a persoanei care se sufoca in urma obstructiei traheei.

Insa Heimlich, care lucra la aceaa vreme in Spitalul Evreiesc din Cincinnati, credea ca loviturile asupra spatelui ar putea impinge blocajul mai adanc. Pentru a=-si dovedi metoda lui, a folosit caini de laborator anesteziati carora le-aa blocat traheea cu bucati de carneagatate cu fire, in caz de urgenta, si a dezvoltat astfel tehnica ce l-a facut faimos.

A durat mai mult de un deceniu pentru ca manevra lui sa fie adoptata de comunitatea medicala, in oarte si datorita faptului ca ne facusera teste oficiale pe oameni. Crucea Rosie recomanda manevra doar ca metoda secundara, dupa ce se incerca si esuabatutul pe spate.

De abia in 1986 a fost recomandata oficial de Crucea Rosie ca tehnica primara anti-sufocare in cazurile obstructionarii cailor aeriene cu obiecte straine. In 2006 organizatia si-a intors decizia spunand ca "presiunile puternice abdominale" ar trebui sa fie metoda secundara.

Printre persoanele salvate de la sufocare prin aceasta tehnica se numara fostul presedinte Ronald Reagan, starul pop Cher, fostul primar al New York-ului Edward Koch, actorii Elizabeth Taylor, Goldie Hawn, Walter Matthau, Carrie Fisher, Jack Lemmon si Marlene Dietrich.

Pe masura ce manevra a devenit parte a culturii americane, Heimlich a cautat noi inovatii. A considerat ca tehnica ar trebui sa fie, de asemenea, utilizata pentru a goli mucusul din plamani, in timpul unui atac de astm, si a sustinut ca este mai buna decat resuscitarea cardiopulmonara pentru victimele inecului - afirmatii care au fost insa respinse de catre autoritati precum Crucea Rosie si Asociatia Medicala Americana.

Heimlich si-a deteriorat si mai mult credibilitatea promovand terapia prin malarie si spunand ca febra ridicata care apare la bolnavii de malarie stimuleaza sistemul imunitar al corpului suficient de mult pentru a contracara SIDA, cancerul si boala Lyme.

Centrul american pentru Controlul si Prevenirea Bolilor a respins teoria, dar, sub conducerea lui Heimlich, au fost efectuate studii umane pentru terapia prin malarie umane in Mexic, China si Africa, pentru ca ele nu ar fi fost permis in Statele Unite.

"Nu respect regulile daca exista un mod mai bun si mai rapid de a face un lucru", a declarat Heimlich pentru Los Angeles Times in 1994. "In cazul in care colegii tai inteleg ce ai facut, inseamna ca nu mai esti creativ".