Evacuarea rebelilor care lupta impotriva presedintelui sirian Bashar al-Assad in orasul Alep a deschis noi posibilitati pentru incheierea de armistitii in alte parti ale Siriei, a declarat sambata ministrul rus al Apararii, citat de agentiile de stiri ruse, scrie Reuters.

Siria - Alep, distrus de razboiFoto: Captura YouTube

Intre timp, mii de civili si rebeli asteptau sambata, intr-un frig glacial, reluarea evacuarii ultimelor zone rebele din Alep, iar Crucea Rosie face apel la partile beligerante sa gaseasca un acord pentru "a salva aceste mii de vieti", potrivit AFP.

Un responsabil rebel a afirmat ca s-a ajuns la un acord pentru reluarea operatiunilor. Insa regimul de la Damasc nu a confirmat inca, dupa ce a suspendat sambata evacuarile, in conditiile in care fusesera scoase din zona circa 8.500 de persoane.

Mai raman circa 40.000 de civili in bastionul controlat inca de insurgenti, si intre 1.500 si 5.000 de combatanti impreuna cu familiile lor, potrivit reprezentantului ONU pentru Siria, Staffan de Mistura.

Lansate joi, evacuarile ar trebui sa mai dureze cateva zile si, odata finalizate, vor permite regimului sirian sa proclame recucerirea totala a orasului, inregistrand cea mai mare victorie de la inceputul razboiului in 2011.