Regizorul Cristi Puiu a declarat pentru Agentia de presa News.ro, dupa ce Academia de film americana a anuntat lista scurta a filmelor eligibile pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film strain" a premiilor Oscar 2017, pe care nu se regaseste pelicula lui "Sieranevada", ca decizia a fost una corecta, lungmetrajul sau nefiind unul pe gustul membrilor forului, relateaza News.ro.

Despre campania de promovare a filmului "Sieranevada" in Statele Unite, regizorul afirma ca a decurs bine, insa din cauza bugetului restrans nu a dat si rezultate.

"Decizia este una corecta", a declarat Cristi Puiu pentru News.ro. "Campania a decurs bine, insa nu am avut bani suficienti. Nu este un film pe gustul Academiei, dincolo de orice, daca e sa ma ghidez dupa peliculele care au mai fost nominalizate sau care au luat Oscarul", a mai spus el.

Membrii Academiei au judecat dupa criteriile lor, mai spune Puiu. Regizorul marturiseste ca nu se afla in cea mai buna pozitie pentru a vorbi despre asta: "La cum este lumea, ar putea spune "sunt strugurii acri" Traim intr-o tara cu fel si fel de reziduuri".

Cineastul roman a afirmat ca evita sa faca speculatii referitor la decizia Academiei de film. "Nu pot specula, nu stiu cum functioneaza ei. Este important de retinut faptul ca trebuie sa avem o cinematografie sanatoasa, care sa produca un numar important de filme, ca prezenta sa fie vizibila si pe piata internationala. Asta este un drum lung, de ani", a completat Cristi Puiu.

"Credeti ca s-ar fi schimbat cinematografia romaneasca daca ar fi fost nominalizat filmul asta sau daca ar fi luat un Oscar? Avea sanse sa schimbe in rau - am fi zis: gata, am luat Oscarul, acum putem sa ne culcam. Asa, poate ca se tinteste in continuare si inca e o portita deschisa. Sansele sunt mici", a adaugat regizorul.

O nominaliizare sau un Oscar sunt beneficie cineastului, in general. "E bine pentru cel care ajunge acolo. Isi asigura un drum. Acesta este, poate, singurul minus al acestei povesti de azi", a mai afirmat Puiu.

Cristi Puiu este de parere ca o nominalizare sau un premiu Oscar ne-ar fi ajutat, totusi, ca tara. "Suntem destulde timorati. Asta (premiul, n.r.) ne-ar fi ajutat putin, asa cum s-a intamplat cu Palme d Or-ul lui Mungiu, cand toata lumea a fost incantata. E mai important sa functioneze cinematografia, sa facem filme pentru publicul din Romania pe care nu l-am castigat nici acum".

Lista scurta a peliculelor eligibile pentru nominalizarea la categoria "cel mai bun film strain" pentru Oscar 2017 include: "Tanna"(Australia), regizat de Bentley Dean si Martin Butler,"It's Only the End of the World" (Canada), regizat de Xavier Dolan, "Land of Mine" (Danemarca), regizat de Martin Zandvliet, Toni Erdmann (Germania), in regia lui Maren Ade, The Salesman (Iran), in regia lui Asghar Farhadi, The Kings Choice (Norvegia), regizat de Erik Poppe, Paradise (Rusia), de Andrei Konchalovsky, A Man Called Ove (Suedia), regizat de Hannes Holm si My Life as a Zucchini (Elvetia), in regia lui Claude Barras.