Presedintele american, Barack Obama, a afirmat vineri ca i-a cerut direct, in septembrie, omologului sau rus, Vladimir Putin, sa "opreasca" atacurile cibernetice, amenintandu-l cu "consecinte serioase daca nu o va face", transmite AFP, citeaza Agerpres.

Revenind asupra pirateriei informatice care a vizat Partidul Democrat si a perturbat alegerile prezidentiale din SUA, Obama a aratat ca era nelinistit asupra impactului potential asupra scrutinului.

"I-am spus deci Rusiei sa opreasca asta si am indicat ca altfel vor exista consecinte", a asigurat, intr-o conferinta de presa la Casa Alba, presedintele Barack Obama, care va ceda puterea republicanului Donald Trump, pe 20 ianuarie.

"La inceputul lui septembrie, cand m-am vazut cu presedintele Putin in China (la summitul G20-n.r), am simtit ca cel mai eficace mijloc de a ma asigura ca asta nu se va mai produce este sa-i vorbesc direct si sa-i spun sa opreasca" cyberatacurile "si ca vor exista consecinte serioase daca nu o va face".

"Obiectivul nostru ramane sa trimitem un mesaj clar Rusiei, dar si altora, de a nu ne face asta caci si noi putem de asemenea sa va facem lucruri", a adaugat Obama.

Presedintele american a afirmat ca si Beijingul si-a redus atacurile cibernetice dupa avertismente similare ale Washingtonului.

"A trebuit sa am aceeasi conversatie cu presedintele Xi (Jinping) si de atunci am observat semne care arata ca ei au redus, dar nu au eliminat complet, aceste activitati", a spus presedintele american.

Totodata, agentia EFE transmite ca, in aceeasi ultima conferinta de presa din acest an, Barack Obama a indicat ca, in ciuda faptului ca Rusia s-a infiltrat in comunicarea electronica a Partidului Democrat pentru a afecta rezultatul alegerilor din noiembrie, masinile de vot nu au fost manipulate iar rezultatul final este valid.

"Pot sa asigur poporul american ca nu a existat manipularea sistemelor de vot (...) Voturile au fost numarate de maniera corespunzatoare si masinile de vot nu au fost afectate", a spus Obama.

Barack Obama a afirmat de asemenea ca vor fi aduse probe, la momentul corespunzator, care vor demonstra ca guvernul rus este in spatele atacurilor cibernetice asupra comunicatiilor Partidului Democrat si va fi publicat un raport cu concluzii inainte ca el sa plece de la Casa Alba, pe 20 ianuarie.

Obama a spus ca este sigur, in baza informatiilor la care a avut acces, ca Rusia a fost in spatele atacurilor cibernetice, pentru a influenta rezultatul electoral, la ordinele presedintelui rus, Vladimir Putin.

Presedintele american a precizat ca probele pentru responsabilitatea Moscovei in scurgerile de informatii vor aparea cand vor fi asigurate conditiile pentru a nu expune resursele americane de informatii in Rusia deoarece "exista lucruri pe care noi nu vrem sa stie ca le stim".

Barack Obama a subliniat ca infiltrarile informatice au fost orchestrate la "cel mai inalt nivel in guvernul rus", insa a evitat sa-l responsabilizeze direct pe presedintele rus, Vladimir Putin.

Totusi, el a amintit ca "putine lucruri se petrec in Rusia fara aprobarea lui Vladimir Putin. Aceasta este o operatiune foarte ierarhica. Nu exista multa dezbatere democratica".

Obama a subliniat ca Rusia poate slabi democratia americana daca cetatenii intorc spatele "valorilor" tarii lor si s-a aratat surprins ca votanti si lideri republicani au laudat in aceasta campanie un om politic precum Putin.

"Ronald Reagan (presedinte republican intre 1981 si 1989) s-ar intoarce in mormant", a conchis Obama, potrivit EFE.