Presedintele Barack Obama a declarat vineri seara ca hackerii rusi au decis sa puna capat atacurilor cibernetice din campania prezidentiala, dupa ce l-a confruntat personal in aceasta privinta pe liderul Rusiei, Vladimir Putin. Se pare ca discutia tensionata dintre cei doi lideri a avut loc in cadrul unei intalniri organizate in septembrie pe marginea summitului G20 din China, transmite CNN.

Barack ObamaFoto: Agerpres/AP

Obama i-a cerut direct presedintelui rus sa puna capat interferentelor cibernetice in alegerile prezidentiale ori vor exista consecinte reale impotriva Moscovei.

"Nu am mai vazut interferente in procesul electoral dupa acel moment. Insa scurgerea de date prin intermediul WikiLeaks a avut loc inainte de intalnirea noastra", a explicat presedintele Statelor Unite, potrivit News.ro.

Barack Obama a explicat ca nu exista nicio cearta intre administratia de la Casa Alba si republicanul Donald Trump, iar orice dezbatere cu privire la intruziunea rusa in procesul electoral american ar trebui sa fie tratata in mod nepartizan.

"Ceea ce avem sunt fapte bazate pe concluziile anuntate de serviciile de securitate, care au determinat ca rusii sunt responsabili pentru atacul cibernetic asupra DNC. Este important sa analizam toate elementele pentru a ne asigura ca vom preveni asemenea atacuri cibernetice in viitor", a declarat Obama.

Presedintele american si-a exprimat speranta ca miliardarul republican va fi interesat sa elimine orice influenta a unui stat tert asupra procesului electoral din SUA.

Anterior, Obama a anuntat ca autoritatile americane vor lua masuri impotriva Rusiei pentru orchestrarea atacurilor cibernetice in incercarea de a inclina balanta electorala spre Donald Trump.