Compania britanica Reckitt Benckiser, care produce medicamentul Nurofen, a fost amendata cu 6 milioane de dolari australieni (echivalentul a 3.6 milioane de lire sterline) pentru inducerea in eroare a clientilor, a decis o instanta australiana, anunta BBC. Producatorul de medicamente este acuzat ca vinde produse indentice, care contin aceeasi substanta activa - ibuprofen lysine de 342 mg - ambalate diferit, sustinand ca fiecare sortiment trateaza o alta durere.

De asemenea, produsele au si preturi diferite.

Compania Reckitt Benckiser a mai fost amendata si in luna aprilie cu 1,7 milioane de dolari australieni, insa autoritatile australiene au considerat atunci ca acea suma a fost prea mica.

Reprezentantii companiei au declarat ca respecta decizia instantei, insa vor continua demersurile legale, considerand amenda una prea mare.

Amenda primita de Reckitt Benckiser este cea mai mare primita in Australia de o companie pentru inducerea in eroare a clientilor.

Pozitia companiei, transmisa HotNews.ro:

Nurofen Australia a luat la cunoștință decizia pronunțată, astăzi, de Curtea Federală a Australiei. Reamintim că acest caz este unul izolat în Australia și nu se regăsește în alte țări/regiuni în care sunt comercializate medicamentele Nurofen. Medicamentele Nurofen din România sunt disponibile în continuare în farmacii.

Este foarte important de menționat că nu toate analgezicele din gama Nurofen au aceeași formulă. Medicamentele Nurofen au la bază diferite formule pe bază de ibuprofen, unele dintre acestea fiind recomandate pentru o calmare mai rapidă a durerii, pentru un efect mai îndelungat sau pentru calmarea durerilor severe. Medicamentele Nurofen ce sunt destinate tratării diferitelor dureri specifice, comercializate în Australia, conțin ibuprofen lizinat, o formulă unică, specifică Nurofen, ce este absorbită mai rapid decât în cazul altor analgezice Nurofen standard. Toate medicamentele Nurofen care au același ingredient activ, ambalaj, format și aceeași formulă au acelasi preț recomandat de producător. Mentionam ca aceasta este doar o recomandare, iar farmaciile/ agenții comerciali au libertate deplină în a-și stabili in mod independent prețurile de vânzare.