Guvernul olandez a aprobat vineri un proiect de lege pentru ratificarea tratatului Uniunea Europeana - Ucraina, dupa un compromis obtinut cu o zi in urma cu cei 27 de parteneri europeni ai sai, scrie AFP.

"Consideram necesara ratificarea tratatului", care a fost respins intr-un referendum cu caracter consultativ in aprilie, a declarat premierul liberal Mark Rutte, la Haga.

Proiectul de lege va trebui aprobat de Consiliul de stat, cel mai inalt organism consultativ al guvernului, inaintre de a fi trimis Parlamentului, pentru ratificare, un vot incert inca.

Textul negociat cu Bruxellesul exclude ca Ucraina i se confere, chiar si in timp, "statutul de tara candidata" la integrarea europeana si stipuleaza ca tratatul de asociere "nu va conduce la nicio forma de cooperare obligatorie in materie de aparare".

Sosind de la summitul de la Bruxelles, Mark Rutte afirmase in fata presei ca "retragerea tratatului de pe masa ar fi cel mai mare cadou pe care i l-am putea face lui Vladimir Putin".

Olanda este ultima tara din UE care nu a aprobat tratatul UE-Ucraina.

60% dintre olandezi au respins, in 6 aprilie, la un referendum consultativ convocat de gruparile eurosceptice, acest tratat.