Presedintele american ales, Donald Trump, a anuntat joi numirea ca ambasador in Israel a lui David Friedman, un avocat care a afirmat ca este nerabdator sa isi indeplineasca misiunea "in capitala eterna a Israelului, Ierusalim", atingand un punct foarte sensibil in regiune, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Intentionez sa lucrez fara odihna pentru a intari legaturile imuabile care unesc tarile noastre si a face sa avanseze pacea in regiune si sunt nerabdator sa fac acest lucru de la ambasada americana din capitala eterna a Israelului, Ierusalim", a afirmat David Friedman, citat intr-un comunicat al echipei Donald Trump.

Ambasadorul numit de Donald Trump reia astfel o promisiune de campanie a republicanului care a dat asigurari ca Statele Unite vor recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului si isi vor instala acolo ambasada in cazul in care va ajunge presedinte. Washingtonul, la fel ca majoritatea comunitatii internationale, nu recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului si isi pastreaza ambasada la Tel Aviv.

"In calitate de ambasador al Statelor Unite in Israel, David Friedman va intretine relatia speciala care uneste tarile noastre", a scris Donald Trump in comunicat, fara sa mentioneze amplasarea ambasadei. "Este un prieten si un consilier de multa vreme", a adaugat el. "Relatiile sale stranse cu Israelul vor sustine misiunea sa diplomatica si vor fi un atu formidabil pentru tara noastra in timp ce ne vom intari legaturile cu aliatii nostri si vom lupta pentru pacea in Orientul Mijlociu", a mai scris presedintele ales.

Numirea sa a fost imediat criticata de o asociatie progresista americana, J Street, care a denuntat alegerea "iresponsabila" a unui "prieten american al miscarii de colonizare" din Teritoriile Palestiniene. Senatorii americanii, care vor trebui sa confirme aceasta numire, "trebuie sa stie ca majoritatea evreilor americani se opun opiniilor si valorilor pe care le reprezinta aceasta persoana", a continuat organizatia care se defineste ca "pro-Israel si pentru pace".

Echipa lui Donald Trump a anuntat in septembrie, dupa o intalnire intre omul de afaceri republican si premierul israelian, Benjamin Netanyahu, ca Statele Unite vor recunoaste Ierusalimul drept "capitala indivizibila a statului Israel" daca va fi ales. Consiliera sa Kellyanne Conway a reafirmat la inceputul saptamanii, la un post de radio american, ca mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim este "o prioritate foarte mare".