Mai multe atentate puse la cale in Rusia de militanti afiliati gruparii jihadiste Stat Islamic (SI) au fost dejucate iar sase persoane au fost arestate joi la Moscova si Samara (pe Volga), au anuntat serviciile ruse de securitate, FSB, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Patru membri ai unui grup terorist au fost arestati" dupa o operatiune desfasurata in sudul capitalei Rusiei, a informat FSB intr-un comunicat.

Grupul "planuise o serie de atacuri teroriste de anvergura la Moscova cu ajutorul unor puternice dispozitive artizanale", a adaugat serviciul, precizand ca barbatii arestati sunt originar din Tadjikistan si Moldova.

Ei actionau "la ordinele directe ale unui emisar al organizatiei teroriste Stat Islamic aflat in Turcia", potrivit FSB.

Operatiunea desfasurata joi a permis confiscarea de arme si munitie, precum si "unei mari cantitati de materiale destinate fabricarii de dispozitive explozive puternice", a subliniat acesta.

Intr-un al doilea comunicat, FSB a anuntat ulterior arestarea la Samara a altor doi membri ai SI. Potrivit serviciilor speciale ruse, la domiciliul celor doi indivizi originari din Asia Centrala si nascuti in 1992 si, respectiv, 1995, au fost descoperite substante pentru fabricarea unui kilogram de trinitrotoluen (TNT).

FSB nu a precizat daca aceste noi arestari au legatura cu operatiunea efectuata in cursul diminetii la Moscova.

Serviciile ruse de securitate au anuntat in noiembrie ca au dejucat o serie de atentate programate la Moscova si Sankt-Petersburg si au arestat zece jihadisti din SI, originari din Asia Centrala.

Rusia desfasoara de peste un an o campanie de bombardamente aeriene in Siria in sprijinul fortelor presedintelui Bashar Al-Assad, un ajutor care a permis trupelor guvernamentale printre altele sa preia controlul aproape complet asupra orasului Alep.

Cel putin 7.000 de indivizi originari din fosta Uniune Sovietica, dintre care 2.900 de rusi, s-au alaturat gruparilor jihadiste in Siria si Irak, mai ales organizatiei Stat Islamic, potrivit serviciilor ruse de informatii.