Premierul ungar Viktor Orban a declarat ca anul 2017 se va caracteriza printr-o "rebeliune" a claselor de mijloc si a tarilor care "sunt legate prin corectitudine politica", relateaza agentia ungara MTI, citata de Agerpres.

Viktor OrbanFoto: Agerpres / Tanjug

Orban se asteapta la "o revolta intelectuala impotriva izolarii si stigmatizarii" odata cu apropierea alegerilor din Germania, Olanda si Franta. El a mai spus ca, tocmai din cauza ''revoltei clasei de mijloc'', ''clanul Clinton'' a pierdut alegerile prezidentiale din SUA si a insistat ca motive similare se afla si in spatele Brexit-ului. In Franta, ''cei neglijati si vulnerabili cauta o cale de iesire, iar neputinta lor se va traduce in voturi politice'', a spus premierul ungar, intr-un interviu difuzat joi de portalul de stiri 888.hu.

Referitor la Uniunea Europeana, Orban a afirmat ca pozitii inalte sunt ocupate de catre ''forte globalist-liberale reprezentand statu-quo-ul'', care cauta sa infiinteze Statele Unite ale Europei. ''Europenii crestini, nationalisti, nu vor avea un cuvant de spus '', este de parere Orban, adaugand ca tendintele globale nu sunt in favoarea ideii ca ''Bruxellesul sa dicteze tonul statelor''. El a promis ca ''nu-i va permite Bruxellesului sa dicteze preturile la energie ori sa-i interzica Ungariei taieri in domeniul utilitatilor publice''.

Liderii europeni nu vor realiza ca guvernele care ''merg impotriva vointei poporului sunt doborate unul dupa altul''. ''Nu guvernul ungar este cel care se revolta, ci poporul, iar guvernul reprezinta ceea ce doreste poporul'', a declarat Orban, adaugand: ''Aceasta este in genele noastre. Suntem o natie de luptatori pentru libertate''. Din acest moment va prevala o politica ''mai aparte", cu ''personaje de succes'', precum politicieni de la partidul sau Fidesz sau presedintele american ales Donald Trump, a mai subliniat el.

In legatura cu SUA, Orban a afirmat ca relatiile si cooperarea cu poporul american si oameni de afaceri din SUA au fost bune, dar ca "unii politicieni americani" au fost "in razboi in mod intransigent" fata de Ungaria si regiunea central-europeana, deoarece ei credeau ca liderii locali ''vor actiona ca niste yesmeni si vor accepta toate conditiile lor''. "Acei americani" cautau sa-si puna in practica ''planul de actiune viclean'' prin intermediul unor grupuri civile, fundatii si institutii media finantate de catre George Soros, a insistat Orban.

Raspunzand unei intrebari referitoare la coruptie, premierul ungar a afirmat ca lupta impotriva mitei "nu va lipsi niciodata de pe agenda", dar a avertizat ca acuzarea cuiva fara dovezi reprezinta o calomnie, care este "o infractiune la fel de grava precum coruptia".