Oficiali din serviciile americane de informatii "pot afirma cu incredere" ca presedintele rus Vladimir Putin s-a implicat personal in campania orchestrata de Rusia cu scopul de a perturba alegerile prezidentiale din SUA, relateaza postul de televiziune NBC News, care citeaza surse care au ales sa ramana anonime.

Potrivit postului american, doi inalti oficiali care au acces direct la noi informatii despre atacurile cibernetice din perioada campaniei electorale din SUA spun ca datele arata ca Putin a dirijat personal modul in care au fost publicate si folosite informatiile pe care piratii cibernetici le-au obtinut din tabara democrata, citeaza Agerpres.

Putin a avut mai multe obiective, a indicat pentru NBC News o sursa din cadrul serviciilor americane de informatii. Ce incepuse va o razbunare contra lui Hillary Clinton s-a transformat intr-o campanie menita sa dezvaluie coruptia din politica americana si sa dezbine aliati ai Americii, fabricand o imagine potrivit careia alte state nu mai pot conta pe SUA in calitate de lider global credibil.

Agentia Centrala de Informatii (CIA) a estimat public ca guvernul rus a dorit ca Donald Trump sa devina presedinte. Biroul Federal de Investigatii (FBI) si alte agentii nu sustin suta la suta acest punct de vedere, dar putini oficiali contrazic teoria conform careia operatiunea derulata de Rusia a avut drept scop compromiterea candidaturii lui Clinton prin dezvaluirea unor e-mail-uri compromitatoare pentru democrati.