Gruparea Statul Islamic dezvolta un sistem complex de productie de armament la nivel industrial in jurul orasului Mosul din nordul Irakului, folosind componente ce provin in special din Turcia, indica un raport publicat miercuri si citat de DPA.

Cercetari derulate luna trecuta in zone de langa Mosul ce au fost cucerite de trupele guvernamentale irakiene au dus la descoperirea unor indicii clare privind existenta unei "ample retele de aprovizionare operate de fortele ISIS, retea ce se extinde peste Siria pana in Turcia", indica raportul realizat de Conflict Armament Research, potrivit Agerpres.

Grupul a descoperit ca elementele folosite provin de la distribuitori mari de pe piata turca. "Un sistem de achizitii atat de amplu este doar o parte dintr-un complex sistem de productie de armament la nivel industrial, sistem operat de fortele gruparii Statul Islamic", se arata in document. Productia se deruleaza in cadrul unor fabrici de armament ce corespund standardelor militare.

Anchetatorii au atestat existenta a peste 5.000 de rachete si bombe "in diverse stadii de productie" pe parcursul a sase zile din luna noiembrie, precum si existenta a 500 de bombe pe care trupele irakiene "le-au recuperat de pe campul de lupta".

Autorii raportului au concluzionat ca Statul Islamic si-a pus la punct "un sistem robust de furnizare si distributie" bazat pe "o ampla retea de achizitii ce opereaza in Turcia si pe o ruta clara de furnizare din Turcia, prin Siria, catre Irak".