Curtea Constitutionala a Columbiei a aprobat marti o procedura accelerata care permite Parlamentului sa legifereze rapid punerea in aplicare a acordului de pace intre guvern si gherilele marxiste FARC, transmite AFP, citata de Agerpres.

Curtea a precizat ca cei noua magistrati ai sai s-au pronuntat, cu opt voturi pentru si unul contra, in favoarea acestui mecanism special, urmare a ratificarii, pe 30 noiembrie, de catre parlamentari, a acordului semnat cu FARC pentru a pune capat la o jumatate de secol de conflict armat.

"Decizia Curtii este fara indoiala o veste mare pentru tara deoarece ea va permite columbienilor sa poata beneficia de pace mai rapid si Congresului sa o puna in practica in doar sase luni", a reactionat presedintele Senatului, Mauricio Lizcano.

"Vom incepe cu legea amnistiei (luptatorilor de gherila) care, sunt sigur, ca va fi prezentata in aceasta dupa-amiaza sau maine dimineata (miercuri), precum si cu alte proiecte de lege ale guvernului (...) pe tema participarii politice (a rebelilor demobilizati) si a luptei contra paramilitarilor", a precizat el.

Procedura accelerata va permite reducerea la jumatate a numarului de dezbateri necesare inainte de votarea unei legi si a textelor de aplicare a acordului semnat de presedintele Juan Manuel Santos si liderul FARC, Rodrigo Londono. In plus, parlamentarii nu pot amenda textele guvernului fara acordul prealabil al acestuia.

Acordul de pace prevede in special dezarmarea rebelilor si transformarea gherilei columbiene in partid politic. Detaliat intr-un document de circa 300 de pagini, acordul a fost finalizat dupa aproape patru ani de negocieri de pace cu FARC.

Complexul conflict armat din Columbia a facut de-a lungul deceniilor cel putin 260.000 de morti, mai mult de 60.000 de disparuti si 6,9 milioane de persoane stramutate din cauza violentelor.