Partidul Popular European (PPE, conservator) l-a desemnat oficial, marti, pe italianul Antonio Tajani, ca si candidat al sau la sefia Parlamentului European, un post curand vacant si foarte ravnit, dupa anuntul plecarii socialistului german Martin Schulz, transmite AFP, citata de Agerpres.

Antonio Tajani, 63 de ani, care a fost comisar european la Industrie (2010-2014), in echipa lui Jose Manuel Barroso, a fost cu usurinta ales marti seara de grupul sau politic reunit la Strasbourg, releva sursa citata.

In afara lui Tajani, alti trei eurodeputati au concurat in aceste "alegeri primare" din cadrul partidului de dreapta: irlandeza Mairead McGuiness, francezul Alain Lamassoure si slovenul Alojz Peterle.

Martin Schulz anuntase pe 24 noiembrie ca va parasi Parlamentul European pentru a se consacra politicii germane, dupa aproape cinci ani la conducerea institutiei.

Candidatul PPE dispune pe hartie de serioase sanse de a deveni viitorul presedinte al Parlamentului European, PPE fiind grupul politic care numara cei mai multi eurodeputati, dar alegerea, din 17 ianuarie, se anunta mai disputata decat era de asteptat iar jocul de aliante unul complex, noteaza AFP.

Grupul social-democrat, al doilea numeric in hemiciclu, a avertizat ca nu va accepta un "monopol" al PPE, ai carui reprezentanti ocupa deja presedintia altor doua mari institutii ale UE: Comisia (prin luxemburghezul Jean-Claude Juncker) si Consiliul (prin polonezul Donald Tusk).

Liderul grupului socialist, italianul Gianni Pittella, si-a anuntat candidatura la sefia PE, subliniind ca Europa are nevoie de stanga pentru "a pune capat austeritatii oarbe".

Pentru PPE, aceasta candidatura reprezinta o tradare: invingator in alegerile europene din 2014, PPE sustinuse reinstalarea la conducerea institutiei, pentru un al doilea mandat, a social-democratului Martin Schulz, cu conditia ca socialistii sa se angajeze in schimb sa sustina candidatul conservator la acest fotoliu la inceputul lui 2017.