Curtea Constitutionala a Republicii Moldova (CCM) a validat marti rezultatele alegerilor prezidentiale, informeaza Agerpres, citand presa de la Chisinau.

Igor DodonFoto: Facebook / Igor Dodon

Sedinta CCM s-a desfasurat dupa ce au fost epuizate toate litigiile electorale in instante.

In cadrul sedintei, presedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a prezentat raportul privind desfasurarea scrutinului.

Ulterior, reprezentantul lui Igor Dodon, deputatul PSRM Vladimir Turcanu, a afirmat ca alegerile prezidentiale s-ar fi desfasurat conform legii si nu exista motive pentru invalidarea scrutinului.

La randul sau, reprezentantul PAS, Sergiu Litvinenco, a prezentat mai multe incalcari din cadrul scrutinului si a cerut Curtii anularea alegerilor prezidentiale. Printre incalcarile mentionate se numara: implicarea reprezentantilor bisericilor in campania electorala, transportarea organizata a alegatorilor, votarea multipla si neexercitarea dreptului la vot al cetatenilor aflati peste hotarele tarii din cauza numarul insuficient al buletinelor de vot destinate sectiilor de votare din strainatate.

In urma deciziei CCM, noul presedinte Igor Dodon urmeaza sa depuna juramintul in fata parlamentului si a Curtii, in termen de 45 de zile dupa alegeri.

Mandatul presedintelui Republicii Moldova este de patru ani si se exercita de la data depunerii juramintului.

Socialistul prorus Igor Dodon a castigat turul al doilea al alegerilor prezidentiale din 13 noiembrie din Republica Moldova cu peste 52% din voturi, invingand-o pe contracandidata proeuropeana Maia Sandu, votata de aproximativ 48% dintre alegatori.