Principalul opozant al Kremlinului, Alexei Navalnii, a anuntat marti ca doreste sa candideze la alegerile prezidentiale din 2018, la care presedintele rus Vladimir Putin ar urma sa candideze pentru un al patrulea mandat, scrie AFP.

Alexei NavalniiFoto: Agerpres/AP

Intr-o inregistrare video difuzata pe internet, acest avocat si blogger anticoruptie cu accente voit nationaliste a facut apel la o "confruntare de idei", promitand sa vorbeasca despre inegalitatea veniturilor, independenta justitiei si sa critice costisitoarele campanii militare, in special in Siria.

Autoritatile ar putea insa sa-i interzica participarea, din cauza numeroaselor dosare din justitiei, pe care el le denunta insa ca tentative de a-l impiedica sa participe la viata politica.

In noiembrie, Curtea suprema a cerut un nou proces intr-un dosar de deturnare de fonduri pentru care a fost deja condamnat in 2013.

Alexei Navalnii, care in octombrie 2013 a obtinut un onorabil scor de 27,2% la alegerile municipale din Moscova, s-a impus in ultimii ani ca opozantul numarul unu al lui Vladimir Putin.

In 2013, a fost condamnat la 5 ani de inchisoare pentru faptul ca ar fi organizat in 2009 deturnarea a circa 400.000 de euro in detrimentul unei societati publice de exploatari forestiere in momentul in care era consultantul unui guvernator liberal din regiunea Kirov, la 900 km est de Moscova.

In acelasi an, pedeapsa a fost schimbata in apel in inchisoare cu suspendare.

La sfarsitul lui 2014, a primit o pedeapsa de trei ani si jumatate cu suspendare pentru deturnarea, potrivit acuzarii, a aproape 400.000 de euro care apartineau filialei rusesti a societatii franceze de cosmetice Yves Rocher.

Liberal si favorabil unei apropieri fata de Occident, Navalnii a participat in mod regulat la adunari cu accente xenofobe precum Marsul rusesc, si a fost exclus in 2007 din partidul liberal Iabloko pentru pozitiile sale nationaliste.