Partidul Actiune si Solidaritate (PAS) din Republica Moldova a depus marti o sesizare la Curtea Constitutionala (CC) a republicii, in care acuza faptul ca "alegerile (prezidentiale) nu au fost libere si corecte", informeaza portatul Deschide.md, citat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Curtea Constitutionala a decis sa organizeze sedinta de examinare a raportului Comisiei Electorale Centrale (CEC) in lipsa mea. Chiar daca noi am cerut amanarea sedintei doar cu o zi, Curtea s-a grabit sa stabileasca sedinta pentru azi (marti)", a notat lidera PAS, Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Maiei Sandu, "CEC a refuzat sa examineze" contestatiile PAS, "iar instanta a stabilit ca nu sunt de competenta ei". "Astazi vom vedea cum califica membrii CC aceste incalcari si derapaje din partea institutiilor statului. Vom avea un tablou complet a ceea ce inseamna astazi statul in Republica Moldova", a subliniat lidera PAS.

"Statul, sau cei care au ajuns sa-l reprezinte fara sa ne reprezinte pe noi, a fost surd si mut la ilegalitatile comise in campanie, iar uneori a fost parte la aceste ilegalitati", a notat Maia Sandu. "Aceste alegeri nu au fost libere si corecte, de aceea contestam rezultatul anuntat de CEC', a adaugat ea.

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova examineaza marti adresarea CEC cu privire la confirmarea rezultatului scrutinului prezidential si validarea mandatului presedintelui Republicii Moldova.

Presedintele CC, Alexandru Tanase, a declarat la inceputul sedintei ca pana acum nu au fost depuse contestatii din partea candidatului la prezidentiale, Maia Sandu, un astfel de document fiind inregistrat abia marti.

Socialistul prorus Igor Dodon a castigat turul al doilea al alegerilor prezidentiale din 13 noiembrie din Republica Moldova cu peste 52% din voturi, invingand-o pe contracandidata proeuropeana Maia Sandu, votata de aproximativ 48% dintre alegatori.

Odata cu anuntarea rezultatelor, atat Maia Sandu cat si reprezentantii diasporei au atacat decizia CEC in instanta.