Presedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, l-a nominalizat marti oficial pe Rex Tillerson, director executiv si sef al consiliului de aministratie al Exxon-Mobil, pentru sefia diplomatiei americane, informeaza Reuters.

Rex TillersonFoto: Wikipedia

"Tenacitatea sa, vasta experienta si adanca intelegere a geopoliticii il fac o alegere excelenta pentru functia de secretar de stat. El va promova stabilitatea regionala si se va concentra pe principalele interese de securitate ale Statelor Unite", a spus Trump intr-un comuniat de presa transmis de echipa sa de tranzitie.

Seful Exxon, 64 de ani, a discutat sambata timp de doua ore cu Trump, potrivit New York Times.

Tillerson "este mai mult decat un director de companie (...) vreau sa spun prin asta ca este un actor la scara mondiala", declara Donald Trump pentru Fox News, potrivit unui extras dintr-un interviu care a fost publicat integral duminica. "Cunoaste un mare numar de lideri mondiali si ii cunoaste bine", a aratat Trump.

Rex Tillerson "a incheiat afaceri enorme cu Rusia pentru compania lui, nu pentru el insusi", a subliniat presedintele ales.

ExxonMobil are activitati petroliere si gazeifere in peste 50 de tari si a incheiat zece parteneriate cu Rosneft, cea mai mare companie petroliera din Rusia, controlata de stat, din 2011. In 2013, Tillerson a primit din mainile lui Vladimir Putin decoratia Ordinul Prieteniei.

Contractele incheiat cu Rusia de ExxonMobil ar putea potential sa genereze 500 de miliarde de dolari, crede presa americana. Alegerea lui Tillerson ar fi in consens cu vointa afisata de Trump in timpul campaniei de a imbunatati relatiile dintre SUA si Rusia, puternic afectate in ultimii ani, in special din cauza conflictelor din Siria si Ucraina.

Cabinetul lui Trump si oficiali de top: Cei nominalizati oficial si probabilii candidati:

InsideGov | Graphiq