Candidatii democrati si republicani pentru Casa Alba se pregatesc pentru prima confruntare la urne, odata cu desfasurarea joi a alegerilor in statul Iowa, transmite BBC.

Sondajele de opinie indica faptul ca infruntarea electorala din SUA este extrem de stransa in ambele partide, niciun candidat neavand un avantaj decisiv.

In tabara democrata, candidatul de culoare Barack Obama se detaseaza usor in anchetele de dinaintea sufragiului, in timp ce Mike Huckabee este indicat drept castigator al scrutinului republican, urmat indeaproape de Mitt Romney.

Inaintea alegerilor de joi, candidatii isi continua in forta campania electorala.

Mike Huckabee urma sa fie prezent miercuri la Los Angeles, in cadrul show-ului prezentat de Jay Leno pe canalul NBC.

La randul lor, democratii Omaba si Hillary Clinton vor fi prezenti in ultimele ore dinaintea scrutinului in spoturi la televiziune in care vor incerca sa atraga cat mai multi americani la urne, in timp ce John Edwards a cumparat reclame in ziarele din Iowa.

Urmatoarele confruntari electorale vor avea loc la 8 ianuarie, in New Hampshire, si pe 15 ianuarie, in statul Michigan.

In timpul unui miting electoral desfasurat in capitala statului Iowa, Des Moines, Obama a promis "ceva foarte, foarte special" la scrutinul de joi, in timp ce Clinton a discutat cu fermierii din Ames.

Candidatul republican si cel democrat pentru Casa Alba vor fi desemnati in cadrul Conventiilor nationale ale celor doua formatiuni, care se vor desfasura la sfarsitul verii.

Alegerile prezidentiale americane vor avea loc la 4 noiembrie 2008.