Guvernatorul Basuki Tjahaja Purnama a aparut marti dimineata in fata unei instante din Jakarta pentru acuzatii de blasfemie, dupa ce o serie de comentarii au fost percepute drept insulte la adresa Islamului.

Pana la 200.000 de musulmani conservatori au protestat in ultimele saptamani si au cerut punerea sub acuzare si arestarea imediata a guvernatorului crestin din Jakarta, transmite DPA, citata de News.ro.

Purnama este acuzat ca "si-a exprimat in mod public ostilitatea, a abuzat sau a defaimat o religie". O asemenea infractiune se pedepseste cu pana la cinci ani in spatele gratiilor.

Cateva sute de musulmani conservatori s-au adunat imbracati in haine albe in fata instantei si au cerut inchisoare pentru guvernatorul crestin al metropolei indoneziene.

"Inteleg acuzatiile, dar nu inteleg de ce sunt acuzat de blasfemie", a declarat guvernatorul Purnama. Acesta a sustinut ca este atacat pe nedrept de catre oponentii sai politici din cauza religiei sale, tocmai pentru ca este un politcian crestin care lupta pentru o pozitie publica in cea mai mare tara musulmana din lume.

"Ei au abuzat versetele sacre pentru a-si obtine scopurile politice, pentru ca nu pot concura pe baza programului sau a integritatii personale", a declarat guvernatorul crestin in lacrimi.

Guvernatorul Purnama le-a spus in septembrie musulmanilor indonezieni ca nu trebuie sa voteze pentru el in urmatoarele alegeri daca se tem ca vor ajunge in iad dupa ce "au fost mintiti cu versetul 51 din Surah al-Maidah".

Unii musulmani au interpretat versetul respectiv din Coran drept o interdictie privind alegerea unor lideri non-musulmani, insa nu toti au considerat declaratiile lui Purnama ca fiind o blasfemie la adresa Islamului.

Purnama face parte in acelasi timp din doua minoritati, fiind atat crestin, cat si etnic chinez in Indonezia. De asemenea, acesta este un aliat cheie al presedintelui Joko Wikodo.

La inceputul lunii, peste 200.000 de musulmani conservatori au ocupat strazile din capitala indoneziana pentru a cere arestarea guvernatorului crestin din Jakarta, ale carui declaratii au fost percepute drept insulte la adresa Islamului.