Liderii europeni ar putea ajunge la o intelegere joi, in cursul unei reuniuni "neoficiale" a Celor 27, asupra unui text care sa ceara "deschiderea cat a mai repede posibil a negocierilor" cu Londra odata declansat oficial procesul de iesire a Marii Britanii din UE, a facut cunoscut luni o sursa europeana, citata de AFP.

Reuniti intr-un summit joi la Bruxelles, sefii de stat si de guvern din UE vor dezbate cu prilejul unui dineu de lucru in 27 (fara premierul britanic Theresa May) un scurt text - inca nedefinitivat - care stabileste cateva principii asupra modalitatilor Brexitului, potrivit acestei surse.

Textul subliniaza ca Cei 27 sunt "pregatiti sa negocieze" imediat dupa notificarea din partea Londrei cu privire la activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona care va lansa negocierile in vederea separarii de UE, potrivit Agerpres.

Consiliul European, care reprezinta tarile membre, urmeaza sa adopte ulterior "liniile directoare pentru negociere". Dupa care, va solicita adoptarea "unei decizii autorizand deschiderea negocierilor cat mai repede posibil", a precizat sursa europeana.

"Am stabilit principiile generale ale negocierii la 29 iunie", la primul summit european care s-a desfasurat dupa votul britanic in favoarea Brexitului, a explicat aceeasi sursa. "Acum, se mai mai multe precizari", a adaugat sursa.

Potrivit acesteia, "negociatorul-sef al Comisiei (Europene, francezul Michel Barnier) se va afla in prima linie, in coordonare cu tarile membre" de-a lungul negocierilor care ar putea dura cel putin doi ani.

Guvernul Theresa May, care ramane vag cu privire la strategia sa, a promis sa deschida procedura de divort de UE cel mai tarziu la sfarsitul lunii martie 2017.