Presedintele statului Venezuela, Nicolas Maduro, a semnat duminic un decret prin care ordona retragerea din circulatie a celei mai valoroase bancnote, ce de 100 de bolivari, pe fondul crizei economie si al inflatiei din tara, transmite AFP, citata de Agerpres.

Bancnota de 100 de bolivari reprezinta, in conditiile crizei actuale, mai putin de 3 centi, mai indica sursa citata, precizand ca suma abia acopera pretul unei comboane, in vreme ce pentru un hamburger e nevoie de 50 de astfel de bancnote.

"In conformitate cu puterile cu care sunt investit prin Constitutie am decis, prin acest decret, sa scot din circulatie bancnota de 100 de bolivari in urmatoarele 72 de ore" a spus Nicolas Maduro in cadrul emisiunii sale televizate "Luati legatura cu Maduro".

Liderul de la Caracas a spus ca decizia e necesara dupa ce o ancheta a scos la iveala ca miliarde de bolivari in bancnote de 100 au fost confiscate de organizatii mafiote si ascunse in orase din Columbia sau Brazilia. Maduro a acuzat bancile de implicare in acest "complot" care ar destabiliza economia si a spus, fara a detalia insa, ca in spatele planului este un ONG contractat de departamentul american al Trezoreriei.

Potrivit estimarilor Fondului Monetar International, rata inflatiei din Venezuela va ajunge la 475% pana la sfarsitul acestui an.