Presedintele italian Sergio Mattarella l-a convocat duminica la palatul prezidential pe ministrul de externe Paolo Gentiloni pentru a-l mandata sa formeze un nou guvern, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 14.35 Seful statului italian i-a incredintat oficial sarcina de a forma noul guvern, iar Gentiloni a spus ca va face acest lucru cat de curand posibil.

Premierul Matteo Renzi a demisionat saptamana trecuta dupa ce a pierdut referendumul pentru reforma constitutionala in care isi pusese in joc si functia, aruncand Italia intr-o criza guvernamentala.

Tranzitia la Gentiloni, un fost jurnalist in varsta de 62 de ani, loial lui Renzi, este un proces comun in Italia, care a avut 63 de guverne in ultimii 70 de ani.

Dupa ce va primi mandatul de la Mattarella el va incepe consultarile cu fortele politice pentru formarea unui guvern.

Partidul Democrat al lui Renzi are majoritatea in ambele camere ale parlamentului dar PD este divizat intre suporterii lui Renzi, precum Gentiloni, si oponentii premierului demisionar.

Toate partidele majore au cerut organizarea de alegeri cat mai curand. Dar, inainte de orice scrutin, Italia are nevoie de o noua lege electorala care sa o inlocuiasca pe cea care se aplica doar camerei inferioare si ar putea fi declarata ilegitima de Curtea Constitutionala.

Legislatura actuala ar trebui sa se incheie in 2018, dar alegeri anticipate pot fi realizate in orice moment dupa ce parlamentul rescrie legea electorala.