In regiunea separatista Transnistria au loc duminica asa-zise alegeri prezidentiale, pentru cea mai importanta functie din autoproclamata republica candidand sase persoane, transmiteRadio Chisinau.

Evgheni SevciukFoto: Hotnews

Este vorba de actualul lider al administratiei de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk; de presedintele Sovietului Suprem, adica a legislativului transnistrean, Vadim Krasnoselski; de liderul comunistilor din regiune, Oleg Horjan; de procurorul general din Transnistria, Aleksand Deli; de fostul presedinte al Curtii Constitutionale de la Tiraspol, Vladimir Grigoriev; si de blogerul Irina Vasilachii.

Analistii de la Chisinau accentueaza, insa, ca nu poate fi vorba despre un proces electoral autentic in regiunea separatista si, indiferent de rezultatul scrutinului, Transnistria va ramane in continuare o anexa a intereselor Moscovei.

Prima sansa o are, potrivit analistilor consultati de HotNews.ro, Vadim Krasnoselsky, candidatul sustinut de asa numitul holding Sheriff, care detine un fel de monopol comericial, de la vanzarea carburantilor la magazine cu amanuntul. Popularitatea presedintelui in functie, Evgheni Sevciuk este in declin din cauza crizei economice, a explicat pentru HotNews.ro Nikolai Tsveatkov, cercetator la Academia de Stiinte a Moldovei.

In plus, Sevciuk a intrat in conflict cu grupareaSheriff, pentru care a lucrat in trecut. De altfel, si-a concentrat campania pe atacand monopolul comercial in timp ce rivalul sau, Krasnoselsi ii reproseaza incapacitatea de a conduce statul si de plati salarii. Sevciuc se bazeaza pe sprijinul institutiilor de forta pe care le conduce, in timp ce rivalul sau Krasnoselsky conteaza pe banii holdinguluiSheriff. In presa locala au aparut relatari caSheriff ar fi facut cadouri pensionarilor, unt, conserve, crupe si biscuiti.

Pentru observatorii vietii politice din Transnistria, lucrurile sunt clare: duminica, 11 decembrie, se va alege oficial presedintele autoproclamatei republici, dar in realitate se decide jupanul care va controla banii pompati de Moscova pentru a mentine in viata un stat esuat si cine va dijmui veniturile din contrabanda. Ion Leahu, fost membru al comisiei unificate de control, a declarat pentru HotNews.ro ca alegerie din stanga Nistrului par mai degraba o batalie intre clanuri si grupari mafiote.