Revelionul 2016 din Köln va ramane in memoria germanilor ca "noaptea in care refugiatii ne-au atacat femeile". Un fapt confirmat in putine cazuri, care insa a dus la cresterea extremismului de dreapta si la scaderea popularitatii cancelarului Merkel. Dintre cele peste o mie de plangeri pentru agresiune sexuala depuse la politie, cele mai multe n-au putut fi probate, iar cateva s-au rezolvat. La categoria din urma se inscrie expulzarea cu mare ecou mediatic, a marocanului Taoufik M., care joi a fost pus pe avionul de Casablanca, dupa ce, in Germania, fusese condamnat la 19 luni de inchisoare.

Proteste in Koln, dupa agresiunile sexuale din noaptea de RevelionFoto: Captura The Telegraph

O masura de forta exemplara, un posibil avertisment "amatorilor de distractii", inainte de Revelionul din acest an si cu siguranta un semnal pre-electoral al CDU, ca politica de imigratie a lui Merkel functioneaza si e sub control. Cu o zi inainte, in 7 decembrie, la reuniunea crestin-democratilor din Essen, problema expulzarilor a fost abordata cu toata fermitatea, in speranta recuperarii de la extremistii de dreapta a electoratului nemultumit de valul de refugiati.

Ministrul de interne al landului Baden-Württemberg, Thomas Strobl, a propus concret extinderea expulzarilor, taierea de ajutoare sociale celor nerecunoscuti ca refugiati sau azilanti, precum si crearea de „centre de preluare in statele africane”, dupa cum relateaza Zeit.de.

  • Daca tacea, "regele hotilor" filozof ramanea

"Acest om nu e refugiat, ci un raufacator", a spus despre Taoufik M., ministrul de interne al landului Renania-Palatinat, Ralf Jäger. Prin declaratia sa, el vrea sa elimine prejudecata potrivit careia refugiatii ar fi, in bloc, suspecti si faptasi. Tot el precizeaza ca expulzarea in Maroc a unor condamnati in Germania este dificila, deoarece tara nord-africana nu doreste, in principiu, sa ii mai preia pe teritoriul ei.

Cu toate acestea, in dupa-amiaza zilei de joi, 8 decembrie, Taoufik M. a fost dus la aeroportul din Frankfurt si imbarcat pe o nava a Royal Air Maroc, dupa intense impotriviri ale tanarului de 33 de ani. A fost mobilizata o structura de forta speciala, la care au participat politia federala si angajati ai oficiului pentru straini din Düsseldorf.

Expulzarea lui Taoufik M. este finalul unui proces si al unei anchete declansate in urma laudaroseniei tanarului, la televizor. In cadrul unui reportaj televizat al Spiegel TV din luna februarie, despre delincventii nord-africani din asa-zisul "cartier magrebian" din Oberbilk (Düsseldorf), el si-a dat in vileag faptele, laudandu-se ca ar fi "regele hotilor de buzunare" din cartier.

La doua zile dupa difuzarea reportajului, o tanara de 18 ani din Mönchengladbach, care l-a recunoscut in imaginile de la televizor, a facut plangere impotriva lui la politie, pentru agresiune sexuala si vatamare corporala. Astfel a inceput ancheta si politia l-a dus in arest preventiv. In luna mai, el a fost condamnat in instanta pentru "jigniri sexuale", la 19 luni de inchisoare si s-a cerut expulzarea lui din Germania.

Pentru judecatori, cea mai mare relevanta ar avea-o "folosirea fortei", in cazul femeilor pipaite si umilite de catre agresori. "Daca faptasii si-au exercitat atacurile imorale prin forta, ii ameninta cel putin un an de inchisoare. Insa ce inseamna forta, aceasta poate decide fiecare judecator", mentioneaza publicatia regionala Rheinische Post online.

In cazul lui Taoufik M., care ar fi apucat-o de fund pe victima de 18 ani, judecatorii au decis ca nu e vorba de o fapta penala, ci doar de o "jignire sexuala". La proces s-a putut stabili cu precizie doar faptul ca marocanul a fost in piata garii din Köln de revelion, insa nu si daca el a facut parte din gasca de barbati care a incercuit femeile, le-a impins si le-a pipait, cu intentii sexuale sau de abatere a atentiei, in vederea unui furt.

Avocatul lui Taoufik M. a cerut recurs, incheiat fara succes pentru clientul sau, condamnat definitiv in luna octombrie. Deoarece el mai fusese condamnat, pentru alte fapte, sentinta actuala s-a dat cu executarea detentiei. Anterior, marocanul mai primise condamnari cu suspendare in doua cazuri: pentru o bataie si pentru spargerea usii de sticla din locuinta parintilor prietenei sale de 16 ani, care era gravida, cioburile ranind-o la brat pe mama acesteia.

Acum, expulzarea s-a realizat, iar daca marocanul va mai reveni in Germania, el va ajunge dupa gratii.

  • Irakianul vagabond prin UE

Cazul lui Taoufik M. nu este singular, insa justitia germana a decis de fiecare data diferentiat, pe probe si fara sa se lase influentata de valul de xenofobie care a urmat evenimentelor de la Revelionul 2016.

Astfel, publicatia regionala Rheinische Post online relateaza despre un caz similar, in care un azilant de 22 de ani a agresat sexual o adolescenta de 15 ani, primind inchisoare cu suspendare. Acesta a luat-o in brate si a sarutat-o impotriva vointei sale, fapt considerat de judecatori drept "constrangere sexuala". Irakianul cu drept de sedere in Suedia si-a recunoscut fapta.

In cadrul anchetei, a iesit la iveala ca el a incercat sa obtina azil in mai multe tari europene, chiar si sub nume fals, pana cand suedezii i-au dat un drept de sedere. Ulterior, el a venit ilegal in Germania "unde n-a avut de facut nimic mai bun decat sa inceapa cu delicte grele", dupa cum a spus procurorul, la proces. "Asa aduce el pata asupra altor azilanti, care sunt in drepturi, si da apa la moara curentelor de dreapta - si fiindca el, de ani buni si cu date personale inventate, vagabondeaza prin Europa".