O gradina zoologica din Calgary a deschis o investigatie asupra mortii a 7 pinguini, despre care se crede ca s-au inecat dupa ce au intrat intr-o stare de panica, scrie The Guardian. Este cel mai recent astfel de incident petrecut la gradina zoologica din Calgary, dupa ce, in februarie, o vidra a murit dupa ce s-a incurcat intr-o pereche de pantaloni ce fusesera oferiti animalelor, drept cadou, de catre un membru al personalului.

Pinguini HumboldtFoto: Wikipedia Commons - Matthew Howarth

"Evident nu ne asteptam sa gasim asa ceva. Este o situatie foarte ciudata, circumstante foarte ciudate si nu ne-am mai confruntat vreodata cu asa ceva", a declarat Jamie Dorgan, directorul pentru ingrijirea animalelor de la Zoo Calgary.

Presupusul inec este cel mai recent dintr-o serie de incidente si erori care au propulsat gradina zoologica canadiana pe prima pagina a ziarelor in ultimii ani. In februarie 2016, o vidra in varsta de 12 ani a murit dupa ce s-a incurcat si a rmas blocata intr-o pereche de pantaloni ce fusesera oferiti cadou vidrelor de catre un membru al personalului. Gradina zoologica a anuntat atunci ca doi membri ai personalului au fost disciplinati pentru "obiect de infrumusetare neautorizat".

Pasarile decedate erau pinguini Humboldt, care au fost mutati saptamana aceasta intr-un spatiu temporar, pentru a putea fi incepute lucrarile de renovare ale habitatului lor.

Personalul a verificat pinguinii miercuri dupa-amiaza. Joi dimineata, un pinguin a fost vazut plutind mort in piscina. Dupa ce piscina a fost secata, alti 6 pinguini au fost gasiti morti.

Necropsiile au aratat ca toti s-au inecat. Gradina zoologica crede ca pasarile s-au speriat, din motive necunoscute, si au intrat intr-o stare de panica. "Suspectam ca a existat un motiv pentru care s-au speriat si au intrat in apa, fiind incapabili sa reiasa la suprafata si panicandu-se", a aratat Dorgan.

"Sunt animale marine, sunt destul de adaptate la mediul acvatic si se simt mai bine in apa decat pe uscat. Asa ca, pentru ca un pinguin sa se inece, te-ai astepta sa intre intr-o forma de panica, o situatie stresanta care sa duca la asta", a continuat Dorgan.

Zoo Calgary este faimoasa deja pentru incidentele neobisnuite si uneori mortale. In 2009, un angajat a fost suspendat 2 zile fara plata dupa ce un exemplar de capybara, cel mai mare rozator din lume, a fost zdrobit de o usa hidraulica, iar in 2007 un hipopotam de 6 ani a murit la mai putin de 24 de ore dupa ce a fost transferat de la Gradina Zoo din Denver, in cadrul unui program international de reproducere.

Un an mai tarziu, 41 de pisici de mare au murit in timpul unei expozitii interactive in cadrul careia vizitatorii erau incurajati sa atinga animalele in apa. Gradina zoologica a atribuit mortile unei lipse de oxigen din bazin.

Reprezentantii gradinii zoologice spun ca lucreaza pentru a minimza erorile care au dus la incidente precum cel din 2009, cand a gorila a intrat in posesia unui cutit uitat in cusca sa de un paznic, iar, in 2013, mai multe gorile au invadat bucataria dupa ce usa catre habitatul lor a fost uitata deschisa.​