Un parlamentar din cadrul formațiunii populiste Poporul Danez și-a cerut joi scuze după ce a afirmat că migranții care urmăresc să ajungă ilegal în Europa "ar trebui împușcați", relatează The Guardian, care preia Associated Press, scrie Agerpres.

Politicianul Kenneth Kristensen Berth, purtător de cuvânt pentru Afaceri Europene al partidului său, a revenit asupra declarațiilor făcute marți spunând că puteau fi înțelese altfel decât ce intenționa el să transmită. Parlamentarul a precizat că s-a referit la focuri de avertisment care, crede el, ar trebui trase în direcția celor care vor să treacă ilegal granițele și că e o măsură "esențială" pentru a proteja frontierele Uniunii Europene.

Drept reacție, adjunctul liderului partidului, Soeren Espersen, a afirmat: "Mi-e greu să spun altceva decât că sunt de acord cu el". Espersen a precizat că, în opinia lui, cazurile în care s-ar ajunge la focuri de avertisment ar fi "foarte, foarte rare" și că, de altfel, este vorba despre o procedură la care recurg și navele maritime ca să îi facă pe cei vizați să respecte ordinele.

Parlamentarii de opoziție precum și un membru important al partidului de guvernământ cu care formațiunea populistă e aliată au condamnat afirmațiile făcute marți de Kristensen Berth.