Comandantul NATO in Europa a declarat ca nu crede ca personalul demis de autoritatile turce din randul fortelor NATO a fost implicat in lovitura de stat esuata din iulie si si-a exprimat preocuparile cu privire la impactul asupra fortelor sale armate. Curtis Scaparrotti a spus ca aproximativ 150 de militari - adica jumatate din fortele armate turce aflata sub comanda sa - au fost retinuti, rechemati sau retrasi din Alianta dupa tentativa de lovitura de stat din 15 iulie, anunta Reuters.

Curtis ScaparrottiFoto: NATO

"Nu, acesti ofiteri au servit bine aici, in NATO", a declarat Scaparrotti, intrebat daca este de parere ca acestia ar fi fost implicati in planificarea unei lovituri de stat.

"Sunt ingrijorat in privinta oamenilor care au lucrat pentru noi", a declarat el reporterilor, dupa o reuniune a ministrilor de externe ai NATO. Acesta a mai adaugat ca a ridicat problema de fata cu seful Statului Major militar general al Turciei.

"Cum i-am spus si generalului Akar, preocuparea mea este daca se vor urma regulile statului de drept si daca oamenii vor fi tratati in conformitate cu aceste reguli", a declarat Scaparrotti, adaugand ca Akar a promis ca se va ocupa personal de situatia acestora.

Reuters a raportat in octombrie ca autoritatile turcesti au demis sute de angajati militari de rang inalt - ca urmare a tentativei de lovitura de stat din luna iulie - ca parte a unei razii ample de securitate care a ridicat probleme legate de drepturile omului.

Scaparrotti a declarat ca impactul epurarilor a fost "vizibil", adaugand ca grupul cel mai afectat a fost format din ofiteri superiori care au jucat, adesea, un rol in formare.

Pana in prezent, aproximativ 75 de militari turci au fost inlocuiti, iar unele posturi inca sunt deschise, a mai adaugat acesta.

Totodata, fortele aeriene au fost afectate, intrucat exista suspuciuni de implicare in lovitura de stat, unii aflandu-se chiar in stare de arest.