Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat ca NATO a constatat o prezenta crescanda a Rusiei in Balcanii de Vest, adaugand ca Alianta Nord-Atlantica va contracara propaganda Rusiei printr-o dezbatere deschisa si libera, relateaza miercuri agentia de presa macedoneana MIA, citata de Agerpres.

Jens StoltenbergFoto: AGERPRES

Dupa o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ministri de externe din tarile NATO privind stabilitatea, Stoltenberg a declarat marti presei ca Alianta nu cauta o confruntare cu Rusia, dar crede in dreptul suveran al fiecarei tari de a-si decide viitorul. "Am constatat o prezenta crescanda a Rusiei in Balcanii de Vest. Nu vom contracara propaganda ruseasca printr-o propaganda. O vom contracara printr-o dezbatere deschisa si libera, deoarece credem ca faptele si adevarul pe termen lung vor avea castig de cauza", a declarat Stoltenberg.

Seful NATO a amintit in context si de existenta unor relatari despre cetateni rusi implicati intr-un incident foarte grav in Muntenegru in ziua alegerilor. "Este ceva ce autoritatile din Muntenegru ancheteaza in prezent si stiu, de asemenea, ca Serbia a ajutat si a contribuit in incercarea de a aduce in discutie toate faptele legate de acest incident", a afirmat Stoltenberg.

In opinia sa, NATO crede intr-o societate deschisa si libera si considera ca reforma, institutiile de securitate care se modernizeaza, guvernele vor spori capacitatea de rezistenta a tarilor din Balcanii de Vest. "Aceasta va fi si cea mai buna cale de a le face capabile sa se apere singure impotriva oricarui fel de interferenta din afara", a subliniat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice.

Stoltenberg a afirmat totodata ca Podgorica a aratat cat de mult poate realiza integrarea euro-atlantica si a salutat faptul ca 15 tari ale Aliantei au ratificat deja aderarea Muntenegrului la NATO. "Dar in alte parti din regiune, progresele au slabit si am constatat un regres al reformelor. Aceasta este de asemenea o zona unde cooperam cu Uniunea Europeana si comunicatul pe care noi l-am convenit anterior in cursul zilei (de marti) ne va oferi un cadru pentru a coopera si mai strans cu Uniunea Europeana in abordarea acestor probleme din Balcanii de Vest", a mai spus secretarul general al NATO.