Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a confirmat ca Iranul a exportat suficienta apa grea pentru a respecta limitele stabilite de acordul nuclear din iulie 2015 cu marile puteri, a facut cunoscut marti o sursa diplomatica, transmite AFP, citata de Agerpres.

AIEA a informat statele membre ca a "verificat ca 11 tone metrice (11.000 kilograme) de apa grea (pentru domeniul nuclear) au ajuns la destinatie", a precizat aceasta sursa.

Iranul a anuntat la sfarsitul lui noiembrie ca a trimis in Oman "11 tone de apa grea", marcand astfel vointa sa de a respecta acordul nuclear de anul trecut renuntand la surplusul de apa grea.

Livrarea a diminuat stocul de apa grea al Iranului sub limita de 130 de tone fixata in acord, a subliniat AIEA.

Apa grea nu este radioactiva, dar este utilizata in reactoarele nucleare ca moderator pentru a incetini neutronii rezultati din fisiunile nucleare.

In ultima actualizare, luna trecuta, cu privire la respectarea acordului din iulie 2015, Agentia a atras atentia ca Republica Islamica a depasit cu peste 100 de kilograme limita stocului sau de apa grea.

O importanta mult mai mare o au capacitatile de imbogatire a uraniului de care dispune Iranul, precum si stocul sau de uraniu care au fost drastic reduse pe baza termenilor acordului.

AIEA a confirmat luna trecuta ca Iranul respecta termenii acordului in aceste domenii.

Incheiat cu Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania, acordul din iulie 2015 prevede o ridicare treptata a sanctiunilor care lovesc Iranul in schimbul unei incadrari stricte a programului sau nuclear strict pentru scopuri civile.