Secretarul de stat american, John Kerry, a dat asigurari marti ca angajamentul Statelor Unite in cadrul NATO va ramane "de neclintit" dupa instalarea lui Donald Trump la Casa Alba la 20 noiembrie, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Schimbarea administratiei nu va schimba angajamentul de neclintit al Statelor Unite in ce priveste obligatiile noastre fata de NATO", a declarat John Kerry dupa ce s-a intalnit, pentru ultima data in calitate de ministru de externe, cu omologii sai din Alianta Nord-Atlantica la Bruxelles.

Desi candidatul republican Donald Trump a ramas foarte vag cu privire la obiectivele sale in politica externa, el a criticat vehement NATO si Articolul 5 al Tratatului de la Washington bazat pe principiul solidaritatii intre statele membre in caz de agresiune. El le-a mai cerut aliatilor europeni sa isi majoreze contributiile financiare.

"Angajamentul Statelor Unite fata de NATO si Articolul 5 transcende politica. Aceasta alianta a fost sustinuta oricare au fost partidele politice, ca a fost un guvern sau altul (democrat sau republican). Ramanem angajati fata de aceste principii", a dat asigurari secretarul de stat american in exercitiu care isi va incheia mandatul la 20 ianuarie, odata cu intreaga administratie a presedintelui Barack Obama.

"Am incredere in unele persoane pe care le-am vazut pana acum", a adaugat John Kerry, referindu-se la nominalizarea generalului in retragere James Mattis, o persoana foarte respectata, la conducerea Pentagonului. O optiune a presedintelui ales, Donald Trump, pentru a conduce Secretariatul Apararii primita cu bunavointa de ambele parti ale esichierului politic american.

"Sunt convins ca (Statele Unite sub administratia Trump) vor ramane o componenta a Aliantei transatlantice", a subliniat seful diplomatiei americane care a atras atentia luni seara la Berlin asupra "angoasei" si ascensiunii populismului in Europa si Statele Unite.

"Cred ca pana la urma bunul simt va prevala", a mai afirmat John Kerry, aparand inca o data acordul privind programul nuclear iranian si cel de la Paris asupra schimbarilor climatice incheiate in 2015 de administratia Obama.