Esecul Guvernului Matteo Renzi in referendumul constitutional risca sa amplifice criza bancara din Italia, cu efecte in zona euro, comenteaza cotidianul Financial Times, avertizand ca acesta ar putea fi cel mai important test pentru noile reglementari europene de gestionare a bancilor falimentare, potrivitMediafax.

Bancherii par sa nu mai aiba la dispozitie solutii din sectorul privat pentru salvarea Bancii Monte dei Paschi, pledand acum pentru un plan de salvare cu fonduri de stat.

Chiar daca pietele financiare au reactionat relativ calm la rezultatul referendumului italian, expertii cred ca este "mai dificil" sa fie obtinuta o investitie de un miliard de euro din Qatar de care depinde planul in valoare de cinci miliarde de euro pentru capitalizarea Bancii Monte dei Paschi, cea mai veche din lume.

Oficialii din domeniul bancar se tem ca un esec in relansarea acestei banci, care se afla, potrivit evaluarilor UE, in pozitia cea mai riscanta la nivel european, ar putea afecta increderea investitorilor in intregul sector bancar din Italia, care se confrunta cu perspectiva unor pierderi de 360 de miliarde de euro din cauza creditelor neperformante.

JPMorgan Chase si Mediobanca, principalii consultanti ai Bancii Monte dei Paschi, au colaborat cu ministrul italian al Finantelor, Pier Carlo Padoan, pentru a obtine investitii din partea Qatarului. Insa planul este afectat de criza politica si economica declansata de schimbarea Guvernului Matteo Renzi.

"Italia este primul si posibil cel mai important test al noului regim european de gestionare a bancilor falimentare", noteaza Financial Times, amintind ca, incepand de la criza din 2008, Italia a tras de timp in cautarea solutiilor, asteptand investitii din domeniul privat de teama ca o interventie a UE pentru relansarea sectorului bancar ar speria investitorii, clientii bancilor si alegatorii. In acest context, in urma cu cateva luni, Matteo Renzi a refuzat un plan al UE care prevedea masuri stricte in schimbul injectarii de fonduri de stat, convertirea unei parti a obligatiunilor si oferirea de compensatii investitorilor mici. Planul Bruxellesului este inca disponibil daca Guvernul de la Roma se va razgandi.

"Orice solutie va fi gasita pentru Banca Monte dei Paschi, cred ca exista un risc major de contagiere a altor banci italiene", atrage atentia Megan Greene, economist-sef la Manulife Asset Management. Principalul mod de evitare a aplicarii in totalitate a reglementarilor UE ar consta intr-un tip de "recapitalizare precautionara". Planul ar putea fi extins la alte banci italiene, asa cum s-a intamplat in Spania.

"Teoretic, acest plan ar putea include chiar o anumita sustinere financiara din partea Mecanismului European de Stabilitate (MES), instrumentul de asistenta al zonei euro. Dar si acest plan presupune anumite conditii pe care politicienii din Italia probabil le-ar considera inacceptabile", subliniaza Financial Times. "Insa, in cazul unei crize bancare de amploare, va fi foarte dificil sa fie evitate reglementarile UE", atrage atentia Financial Times.

In contextul crizei politice si economice interne generata de esecul in referendum, premierul Italiei, Matteo Renzi, a decis luni, la solicitarea presedintelui Sergio Mattarella, sa amane depunerea oficiala a demisiei pana dupa aprobarea bugetului tarii, relateaza cotidianul La Repubblica. Matteo Renzi s-a deplasat luni seara la sediul Presedintiei Italiei, cu intentia de a-i inmana formal demisia presedintelui Sergio Mattarella. Insa presedintele tarii i-a cerut sa depuna demisia abia dupa aprobarea de catre Parlament a Legii bugetului pe anul 2017. Matteo Renzi a dat curs solicitarii.