Donald Trump a cerut marti anularea contractului cu Boeing pentru construirea viitorului avion prezidential, Air Force One, acuzand inflamarea exagerata a costurilor, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: Agerpres/AP

"Boeing construieste un Air Force One 747 nou nout pentru viitorii presedinti, dar costurile au scapat de sub control, peste 4 miliarde de dolari. Anulati comanda!", a scris pe Twitter presedintele ales al americanilor.

"Avionul este complet in afara controlului. Costurile pentru programul Air Force One sunt de peste 4 miliarde de dolari si cred ca e complet ridicol. Boeing face un mic truc. Vrem ca Boeing sa castige multi bani dar nu atat de mult", le-a spus ziaristilor Trump, in holul Trump Tower din New York.

Boeing nu a comentat pentru moment. Actiunile gigantului american al aeronauticii evoluau usor pe rosu in cursul diminetii (-0,6%), dupa ce, imediat dupa tweetul lui Trump, cazusera cu 1,6%.

La finele lui ianuarie, armata americana a aerului a aprobat primul dintr-o serie de contracte pentru a inlocui avionul prezidential la orizontul anului 2024. Cele doua avioane care il transporta in prezent pe Barack Obama si vor fi folosite si de Donald Trump au fost comandante de presedintele Ronald Reagan si au intrat in serviciu la inceputul anilor 1990.

Air Force One, care nu poarta acest nume decat atunci cand presedintele este la bord, permite celui mai puternic om din lume sa isi exercite toate prerogativele, inclusiv sa declanseze o lovitura nucleara.

US Air Force a prevazut un buget total de trei miliarde de dolari pentru doua exemplare de 747-8 dar acest tip de contract este extrem de rar dus la capat in cadrul anvelopei financiare initiale.

Militarii incearca sa evite repetarea unui fiasco similar contractului pentru elicopterul prezidentiale, Marine One.

In 2009, Barack Obama a fost nevoit sa opreasca o comanda de 28 de aparate datand din 2005, care a dus la o dublare a costurilor, la 11,5 miliarde de dolari.

Responsabilii programului au mers pana acolo incat sa prevada inclusiv o bucatarie integrata si care rezista la o lovitura nucleara, o idee ironizata de presedinte.

"Dati-mi voie sa va spun ca daca Statele Unite sunt atacate nuclear, ultimul lucru care mi-ar trece prin cap ar fi sa-mi fac o gustare", a spus Barack Obama.