Sute de poze cu tinere chinezoaice dezbracate, oferite ca garantie pentru obtinerea de credite, au fost publicate pe internet, subliniind inca o data derivele din aceasta tara ale enormei piete de credit online intre persoane juridice, scrie AFP.

Un voluminos dosar continad 10 GB de fotografii si inregistrari video a fost postat online miercurea trecuta, expunand intimitatea a cel putin 167 de femei.

Acestea furnizasera in mod voluntar "selfies" cu ele dezbracate, cu buletinul in mana, pentru a obtine un credit pe platforma internet Jiedaibao. Lansata in 2015, aceasta permite creditorilor si debitorilor, toti persoane fizice, sa stabileasca suma imprumutata si dobanda platita.

In cadrul "creditelor pe poze nud" dobanda poate atinge nivelul ametitor de 30% pe saptamana, potrivit cotidianului oficial Global Times.

Site-urile de credite online permit persoanelor fizice care sunt refuzate de banci sa obtina credite, insa in conditii foarte dure.

Jiedaibao permite creditorilor sa isi pastreze anonimatul, dar cere debitorilor sa ofere identitatea reala. Pentru a minimiza riscurile de neplata, creditorii ameninta tinerele fete ca vor trimite fotografiile familiilor sau prietenilor.

Site-ul a respins acuzatiile la adresa sa, afirmand ca fotografiile nu au fost descarcate de pe platforma sa. "Jiedaibao nu dispune de nicio functionalitate care sa permita utilizatorilor sa trimita poze", explica site-ul.

Jiedaibao a precizat ulterior ca a inghetat conturilor creditorilor care primisera respectivele poze.

In China exista aproape 2.600 de astfel de platforme destinate persoanelor fizice, cu tranzactii evaluate in 2015 la 139 miliarde de euro.

Beijingul este preocupat de aceste site-uri paralele de creditare si a inasprit controlul asupra sectorului in august, limitand la un milion de yuani (135.000 euro) suma maxima pe care o persoana fizica o poate imprumuta.