Un studiu al Departamentul american al Apararii in care se propunea reducerea cu 125 de miliarde de dolari a unor costuri administrative a fost musamalizat de Pentagon, pe motiv ca i-ar da Congresului scuza perfecta pentru a reduce si mai mult cheltuielile destinate apararii, a dezvaluit cotidianul Washington Post, citat de Reuters.

Raportul dateaza din ianuarie 2015, iar autorii identifica "o solutie clara" pentru ca Pentagonul sa economiseasca 125 de miliarde de dolari in cinci ani, in special printr-un program de pensionare anticipata, prin limitarea folosirii contractorilor si prin utilizarea mai eficienta a tehnologiei informatiei, indica sursa citata, potrivitAgerpres.

Studiul a fost realizat de Defense Business Board, un for consultativ compus din directori executivi ai mai multor companii, si de consultanti din cadrul firmei McKinsey and C. Exertii au folosit informatii legate de costuri si de personal. A reiesit ca Pentagonul foloseste un sfert din bugetul de 580 de miliarde de dolari pe servicii de contabilitate, resurse umane, logistica si managementul proprietatii.

O alta descoperire a fost ca Pentagonul are peste un milion de angajati care fac munca de birou, fata de 1,3 milioane de trupe active. Dintre angajatii care fac munca de birou, 298.000 au grad militar, 448.000 sunt civili si 268.000 sunt contractori. Studiul a fost comandat de secretarul adjunct al Apararii, Robert Work. Initial, Work a considerat ca efortul de eficientizare este o prioritate, dupa care a considerat ca documentul si propunerile pentru a economisi 125 de miliarde de dolar in cinci ani sunt "nerealiste".

O astfel de reducere a costurilor reprezenta o perspectiva atragatoare pentru armata, in conditiile in care bugetul i-a fost redus cu miliarde de dolari in ultimii cinci ani. Insa unii lideri din cadrul Pentagonului s-au temut ca daca iese la iveala "risipa", Congresul sau Casa Alba ar fi tentate sa reduca si mai mult bugetul. Prin urmare, raportul a fost retras de pe pagina online, iar asupra lui s-au instituit restrictii de securitate.