Lideri ai unora dintre cele mai importante companii din Coreea de Sud s-au aflat marti in fata parlamentarilor de la Seul in cadrul scandalului politic fara precedent care il are in prim-plan pe presedintele tarii, Park Geun-hye, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Presedintii companiilor Samsung si Lotte au fost chestionati de membrii unei comisii parlamentare care urmareste sa stabileasca daca lidera de la Seul sau o apropiata prietena de-a ei au pus presiuni asupra companiilor pentru a dona bani unor ONG-uri ce sustineau politicile lui Park si daca firmelor li s-a promis tratament preferential in schimbul banilor donati.

Liderul grupului Samsung, Jay Y. Lee, a afirmat in cadrul audierilor ca presedintele Park i-a cerut, in cursul unei intrevederi private, sa sustina anumite proiecte legate de viata culturala si sportiva dar ca nu i-a cerut bani, la modul concret. "Primim adesea solicitari din mai multe sfere ale societatii, inclusiv pentru cultura si sport. Nu am contribuit niciodata pe principiul serviciu contra serviciu.

Asa am procedat si in acest caz", a spus Lee. El a adaugat ca se simte foarte jenat de situatia creata si ca a venit in fata comisiei "cu inima grea". Samsung le-a donat celor doua fundatii echivalentul a 17,46 milioane de dolari, mai mult decat orice alt grup de afaceri. Luna trecuta, birourile companiei au fost perchezitionate de procurori. Niciuna dintre 53 de firme care au donat bani fundatiilor aflate in centrul scandalului nu a fost acuzata de comiterea vreunei infractiuni.

Vineri are loc in Parlament votul privind demiterea presedintelui.